Pleśniak z wiśniami
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • mąka - 3 szklanki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 250 gramów
  • cukier puder - 0.75 szklanek
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • jajka - 4 sztuki
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • kakao - 2 łyżki
  • bułka tarta - 2 łyżki
  • cukier kryształ - 0.5 szklanek
  • wydrylowane wiśnie - 0.5 kilogramów

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę posiekać z Kasią, dodać cukier puder, proszek do pieczenia i żółtka.
  2. Zagnieść miękkie ciasto.
  3. Podzielić na 3 części, do jednej dodać kakao, a dwie pozostawić białe. Każdą część owinąć w folię i włożyć na 1,5 godziny do zamrażalnika.
  4. Blachę (35x20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
  5. Starkować jedną część ciasta białego i lekko docisnąć ręką do blaszki. Posypać bułką tartą i wyłożyć wiśnie. Na wiśnie starkować ciasto ciemne.
  6. Ubić białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier kryształ.
  7. Pianę wyłożyć na ciasto ciemne i na wierzch starkować ostatnią część ciasta białego.
  8. Piec ok. 40 min. w temp. 180 st. C