Podhalańskie udka z kurczaka z leśnymi grzybami

14


Łatwe


45 min.


6 os.

Składniki
udka z kurczaka6 sztuk
leśne grzyby (najlepiej rydze albo kurki)400 gramów
Rosół z kury Knorr1 sztuka
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr1 łyżka
cebula2 sztuki
ząbki czosnku2 sztuki
posiekana natka pietruszki2 łyżki
śmietana3 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Umytego i osuszonego kurczaka oprósz przyprawą, obsmaż w garnku na złoty kolor. Udka odłóż na chwilę na bok.
Krok 2
W tym samym garnku podsmaż pokrojone w plastry grzyby i cebulę.
Krok 3
Do garnka dodaj kurczaka, a całość zalej 200 ml zimnej wody. Aby danie nabrało pełnego smaku dodaj kostkę Rosół z kury Knorr i posiekany czosnek. Wszystko razem duś pod przykryciem około 30 minut.
Krok 4
Powstały sos zapraw śmietaną i gotuj jeszcze kolejne 5 minut, na koniec dodaj posiekana natkę pietruszki.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl