Podhalańskie udka z kurczaka z leśnymi grzybami
  • 45 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • udka z kurczaka - 6 sztuk
  • leśne grzyby (najlepiej rydze albo kurki) - 400 gramów
  • Rosół z kury Knorr - 1 sztuka
  • Przyprawa do kurczaka Knorr - 1 łyżka
  • cebula - 2 sztuki
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • posiekana natka pietruszki - 2 łyżki
  • śmietana - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Umytego i osuszonego kurczaka oprósz przyprawą, obsmaż w garnku na złoty kolor. Udka odłóż na chwilę na bok.
  2. W tym samym garnku podsmaż pokrojone w plastry grzyby i cebulę.
  3. Do garnka dodaj kurczaka, a całość zalej 200 ml zimnej wody. Aby danie nabrało pełnego smaku dodaj kostkę Rosół z kury Knorr i posiekany czosnek. Wszystko razem duś pod przykryciem około 20 minut.
  4. Powstały sos zapraw śmietaną i gotuj jeszcze kolejne 5 minut, na koniec dodaj posiekana natkę pietruszki.