Podwójny burger z grzybami
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • wołowina - 800 gramów
  • tłuszcz wołowy - 300 gramów
  • bułki do burgerów z sezamem - 4 sztuki
  • Sos Hellmann's Chunky Burger - 1 sztuka
  • suszone grzyby shitake - 100 gramów
  • sos sojowy - 100 mililitrów
  • olej sezamowy - 50 mililitrów
  • sos rybny - 1 łyżka
  • świeże kłącze imbiru - 4 cm
  • strąk chili - 1 sztuka
  • limonka - 1 sztuka
  • miód - 2 łyżki
  • ser cheddar - 100 gramów
  • kapusta pekińska - 200 gramów
  • natka kolendry - 1 pęczek
  • ząbek czosnku - 4 sztuki
  • grzyby portobello - 4 sztuki
  • małe cebulki w zalewie octowej - 4 sztuki
  • korniszony - 4 sztuki
  • patyki do szaszłyków - 4 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Imbir i czosnek obierz, oba składniki zetrzyj na tarce, posiekaj chili i natkę kolendry. Kapustę pekińską przekrój po długości na cztery części, a następnie drobno pokrój w paseczki. Grzyby shitake zalej wrzątkiem. Naczynie przykryj, odstaw na 10-15 minut aż grzyby zmiękną. Pokrój je drobno nożem. Z limonki wyciśnij sok.
  2. Mięso wołowe i łój wołowy zmiel. Grzyby portobello oczyść, osusz, przekrój po długości na pół. Bułki do burgerów również przetnij na pół.
  3. W misce połącz sos sojowy, sos rybny, olej sezamowy, imbir, chili, czosnek, miód, sok z limonki i część natki kolendry. Składniki dokładnie wymieszaj, powstały sos podziel na dwie części. W jednej części umieść grzyby portobello, drugą połącz z mięsem mielonym, posiekanymi grzybami shitake i dokładnie wymieszaj.
  4. Z mięsa uformuj 8 sztuk 100g kotlecików średnicą odpowiadających bułce - powinny być w miarę cienkie, około 0,5cm. W misce połącz kapustę pekińską, pozostałą natkę kolendry i 3 łyżki sosu Hellmann’s Chunky Burger. Kapustę dokładnie wymieszaj i odstaw na bok
  5. Na rozgrzanej patelni grillowej opiecz najpierw bułki, potem nałóż grzyby portobello, smaż aż dojdą w środku (po około 2 minuty z każdej strony). Na samym końcu usmaż burgery, również po około 2 minuty z każdej strony – w zależności od ich grubości. Pod koniec smażenia na mięsie umieść plastry sera cheddar aby się lekko rozpuścił.
  6. Na spodniej bułce nałóż właściwą porcję kapusty z sosem, połóż pierwszego burgera następnie umieść plaster grzyba portobello, całość przykryj kolejnym kotletem oraz wierzchnią bułką. Na patyk od szaszłyków nadziej mini ogórka i cebulkę, a następnie wykałaczką przebij burgera aby się nie rozpadł. Gotowego burgera podawaj z sosem Hellmann’s Chunky Burger oraz ulubionymi frytkami.