Podwójny burger z grzybami

2


Średnie


45 min.


4 os.

Składniki
wołowina800 gramów
tłuszcz wołowy300 gramów
bułki do burgerów z sezamem4 sztuki
Sos Hellmann's Chunky Burger1 sztuka
suszone grzyby shitake100 gramów
sos sojowy100 mililitrów
olej sezamowy50 mililitrów
sos rybny1 łyżka
świeże kłącze imbiru4 cm
strąk chili1 sztuka
limonka1 sztuka
miód2 łyżki
ser cheddar100 gramów
kapusta pekińska200 gramów
natka kolendry1 pęczek
ząbek czosnku4 sztuki
grzyby portobello4 sztuki
małe cebulki w zalewie octowej4 sztuki
korniszony4 sztuki
patyki do szaszłyków4 sztuki
Przygotowanie
Krok 1
Imbir i czosnek obierz, oba składniki zetrzyj na tarce, posiekaj chili i natkę kolendry. Kapustę pekińską przekrój po długości na cztery części, a następnie drobno pokrój w paseczki. Grzyby shitake zalej wrzątkiem. Naczynie przykryj, odstaw na 10-15 minut aż grzyby zmiękną. Pokrój je drobno nożem. Z limonki wyciśnij sok.
Krok 2
Mięso wołowe i łój wołowy zmiel. Grzyby portobello oczyść, osusz, przekrój po długości na pół. Bułki do burgerów również przetnij na pół.
Krok 3
W misce połącz sos sojowy, sos rybny, olej sezamowy, imbir, chili, czosnek, miód, sok z limonki i część natki kolendry. Składniki dokładnie wymieszaj, powstały sos podziel na dwie części. W jednej części umieść grzyby portobello, drugą połącz z mięsem mielonym, posiekanymi grzybami shitake i dokładnie wymieszaj.
Krok 4
Z mięsa uformuj 8 sztuk 100g kotlecików średnicą odpowiadających bułce - powinny być w miarę cienkie, około 0,5cm. W misce połącz kapustę pekińską, pozostałą natkę kolendry i 3 łyżki sosu Hellmann’s Chunky Burger. Kapustę dokładnie wymieszaj i odstaw na bok
Krok 5
Na rozgrzanej patelni grillowej opiecz najpierw bułki, potem nałóż grzyby portobello, smaż aż dojdą w środku (po około 2 minuty z każdej strony). Na samym końcu usmaż burgery, również po około 2 minuty z każdej strony – w zależności od ich grubości. Pod koniec smażenia na mięsie umieść plastry sera cheddar aby się lekko rozpuścił.
Krok 6
Na spodniej bułce nałóż właściwą porcję kapusty z sosem, połóż pierwszego burgera następnie umieść plaster grzyba portobello, całość przykryj kolejnym kotletem oraz wierzchnią bułką. Na patyk od szaszłyków nadziej mini ogórka i cebulkę, a następnie wykałaczką przebij burgera aby się nie rozpadł. Gotowego burgera podawaj z sosem Hellmann’s Chunky Burger oraz ulubionymi frytkami.
Autor: Piotr MurawskiPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl