Pokruszony łosoś na topionych porach pachnący pistacjami

Składniki:

  • por - 6 sztuk
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 1 łyżka
  • oliwa extra vergine - 5 łyżek
  • filety z łososia - 1.5 kilogramów
  • pistacje - 60 gramów
  • curry - 1 łyżeczka
  • świeżo mielony czarny pieprz - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Odetnij zielone części porów, pokrój je na cienkie półplasterki, włóż do zimnej wody i bardzo dokładnie umyj, tak aby wypłukać całą ziemię.
  2. Wlej oliwę na patelnię, do zimnej włóż pory (włożone na gorący tłuszcz stracą zielony kolor), posyp Delikatem i smaż na średnim ogniu 7-10 minut.
  3. Następnie dodaj połowę obranych pistacji, przypraw do smaku curry i pieprzem, wymieszaj i zdejmij z ognia.
  4. Łososia pokrój na kawałki. Przyprawa Delikatem. Usmaż na łyżce oliwy lub bez tłuszczu na patelni grillowej.
  5. Następnie zdejmij z patelni, oddziel płaty ryby widelcem.
  6. Na talerzu ułóż pory, na nich łososia. Posyp rozkruszonymi pistacjami. Brzegi talerza oprósz curry.