Pokusa
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • jajka - 6 sztuk
  • cukier - 1 szklanka
  • mąka - 1.5 szklanek
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • śmietana kremówka 36% - 1 opakowanie
  • żelatyna - 3 łyżeczki
  • woda - 0.5 szklanek
  • śmietana kwaśna - 1 szklanka
  • galaretka truskawkowa - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno dodać następnie cukier, potem żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Piec ok. 30 min, w temp. 180 stopni C.
  2. Kiedy biszkopt ostygnie ubić chłodną śmietanę kremówkę i dodać rozpuszczoną, przestudzoną żelatynę. Ubijać krótko, żeby się nie zwarzyło.
  3. Biszkopt można delikatnie nasączyć (wodą z cukrem i kwaskiem cytrynowym). Posmarować kolejno biszkopt dżemem truskawkowym i wyłożyć śmietanę kremową.
  4. Potem ubić mikserem śmietanę kwaśną. Dodać do niej przestudzoną galaretkę. Włożyć do lodówki, żeby się ścięło i wyłożyć na krem.
  5. Udekorować owocami i posypką.