Polędwica nadziewana jabłkami na styl hasselback
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • polędwiczki wieprzowe - 400 gramów
  • kwaśne jabłka - 2 sztuki
  • oscypek - 2 sztuki
  • świeża szałwia - 1 sztuka
  • Przyprawa do wieprzowiny Knorr - 3 łyżki
  • patyki do szaszłyków - 3 sztuki
  • oliwa - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Polędwiczki wieprzowe oczyść z błon i przerostów tłuszczu i pokrój w 1 cm plastry. Wymieszaj je z oliwą oraz Przyprawą do mięsa wieprzowego Knorr, która nada kotlecikom delikatnego ziołowo-korzennego smaku i sprawi, że będą soczyste. Każdy kotlecik obsmaż z obu stron na patelni.
  2. W plaster jabłka ułożonego na płasko na desce wbij na sztorc trzy patyki do szaszłyków. Na plaster jabłka, nabij następnie plaster polędwiczki, liść szałwii i plaster sera. Czynność powtarzaj do wyczerpania produktów.
  3. Gotową „roladę” ułóż na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia. Wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na ok. 10-15 minut. Upieczone go mięso ułóż na półmisku na ryżu wyciągając patyki przed podaniem.