Polędwica pieczona

Składniki:

  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 1 łyżeczka
  • cebula - 1 sztuka
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • śmietana - 3 łyżki
  • zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
  • mąka - 3 łyżki
  • marynata:
  • ocet - 2 łyżki
  • czosnek ząbki - 3 sztuki
  • musztarda - 1 łyżeczka
  • polędwica - 1.5 kilogramów

Sposób przygotowania:

  1. Składniki marynaty dokładnie wymieszaj i posmaruj nią polędwicę. Pozostaw na 60 minut w chłodnym miejscu.
  2. Cebulę pokrój w krążki, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  3. Polędwicę przełóż do żaroodpornego naczynia, obłóż cebulą i czosnkiem. Piecz przez 120 minut w temperaturze 200 stopni, kilkakrotnie polewając mięso wytworzonym sosem i obracając.
  4. Po upieczeniu polędwiczki wyjmij, a sos przelej do rondelka.
  5. Do sosu dodaj śmietanę oraz mąkę, wszystko dokładnie wymieszaj i zagotuj.
  6. Polędwiczki pokrój w plastry i polej sosem.