Polędwica pieczona

1


Średnie


90 min.


5 os.

Składniki
cebula1 sztuka
oliwa z oliwek3 łyżki
śmietana3 łyżki
zioła prowansalskie1 łyżeczka
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr1 łyżeczka
mąka3 łyżki
marynata:
ocet2 łyżki
czosnek ząbki 3 sztuki
musztarda1 łyżeczka
polędwica1.5 kilogramów
Przygotowanie
Krok 1
Składniki marynaty dokładnie wymieszaj i posmaruj nią polędwicę. Pozostaw na 60 minut w chłodnym miejscu.
Krok 2
Cebulę pokrój w krążki, a czosnek przeciśnij przez praskę.
Krok 3
Polędwicę przełóż do żaroodpornego naczynia, obłóż cebulą i czosnkiem. Piecz przez 120 minut w temperaturze 200 stopni, kilkakrotnie polewając mięso wytworzonym sosem i obracając.
Krok 4
Po upieczeniu polędwiczki wyjmij, a sos przelej do rondelka.
Krok 5
Do sosu dodaj śmietanę oraz mąkę, wszystko dokładnie wymieszaj i zagotuj.
Krok 6
Polędwiczki pokrój w plastry i polej sosem.
Autor: pasibrzuchPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl