PRZEPISY.PL

Polędwica w cieście drożdżowym

  • 90
  • 8
  • Łatwe
  • 0
0
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • polędwica1 kg
  • białko jajka1 szt
  • mąka1 łyżka
  • oliwa2 łyżki
  • masło1 łyżka
  • ząbek czosnku1 szt
  • cebula1 szt
  • białe wino wytrawne250 ml
  • sól
  • mleko1 szklanka
  • drożdże15 g
  • cukier1 łyżeczka
  • jajko2 szt
  • Krok 1

    Cebulę i czosnek posiekaj, dodaj wino, szczyptę soli, pieprzu, łyżkę oliwy i to wymieszaj. Tak przygotowaną marynatą zalej polędwicę i odstaw na kilka godzin.
  • Krok 2

    Drożdże, cukier, ciepłe mleko i łyżkę maki wymieszaj, gdy zacznie rosnąć wlej go do przesianej mąki, dodaj roztrzepane jajka, szczyptę soli i stopione masło. Wyrób ciasto i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Krok 3

    Następnie ciasto rozwałkuj na prostokąt a mięso wyjmij z marynaty i obsmaż na łyżce masła, posmaruj białkiem, oprósz mąką i ułóż na cieście.
  • Krok 4

    Ciasto zawiń wokół mięsa, posmaruj oliwą i piec w 180 stopniach przez 50 minut.

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

47
osób dodało do Mniamlisty
60''
4
Łatwe
204
osoby dodały do Mniamlisty
90''
4
Łatwe
33
osoby dodały do Mniamlisty
45''
4
Łatwe
77
osób dodało do Mniamlisty
60''
2
Łatwe