Polędwica wieprzowa duszona w czerwonym winie z puree dyniowym oraz pikantnym sosem czekoladowym
  • 90 minut
  • 3 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • polędwica wieprzowa - 600 gramów
  • grzyby leśne - 12 sztuk
  • wytrawne czerwone wino - 250 mililitrów
  • masło - 7 gramów
  • dynia obrana i pokrojona w kostkę - 1 kilogram
  • miód - 125 mililitrów
  • cebula - 2 sztuki
  • świeży imbir - 1 sztuka
  • tymianek - 1 sztuka
  • gorzka czekolada 60% - 2 sztuki
  • pieprz cayenne - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Polędwicę oczyść z błon, umyj, odsącz, posyp pieprzem i solą ● Podsmaż na oliwie 2-3 minuty z każdej strony ● Podlej winem i dorzuć pokrojone grzyby (jeśli są małe, wrzuć je w całości) ● podduś bez przykrycia, aż wino zredukuje się do minimum, a na patelni pozostanie bardzo gesty sos ● na koniec na mięso połóż łyżeczkę masła
  2. Dynię ugotuj do miękkości w osolonej wodzie ● odcedź ● ugnieć z masłem na gładką masę ● solą i pieprzem dopraw do smaku.
  3. Zmieszaj miód i wino ● Dodaj pokrojoną cebulę, tymianek oraz imbir pokrojony w paski ● Zagotuj w małym garnku, aż częściowo zredukujemy płyn ● Gotuj 15-20 minut ● Odcedź ● Przelej do małego garnka ● Dodaj czekoladę w kostkach ● Energicznie mieszaj, aż czekolada się rozpuści, a sos zgęstnieje ● Wsyp pieprz ● Dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.
  4. Całe danie udekoruj świeżą miętą oraz z wysoka posyp młotkowanym pieprzem. Danie doskonale komponuje się z takim winem.