Polędwica wieprzowa ze szparagami, dipem czosnkowym i krokietami ziemniaczanym

6


Łatwe


60 min.


4 os.

Składniki
ziemniaki1 kilogram
ząbek czosnku1 sztuka
ziele angielskie4 sztuki
liść laurowy1 sztuka
pieprz1 szczypta
jajko1 sztuka
sól1 unit
szalotka2 szklanki
mąka ziemniaczana1 łyżka
olej rzepakowy 1 szklanka
polędwiczki wieprzowe2 sztuki
kmin rzymski1 szczypta
zielone szparagi12 sztuk
Rosół z kury Knorr1 sztuka
Fix Stripsy z kurczaka z sosem BBQ Knorr1 opakowanie
świeży tymianek kilka gałązek
Fix Ziemniaczane łódeczki z sosem czosnkowym Knorr 1 opakowanie
Przygotowanie
Krok 1
Polędwiczki wieprzowe marynujemy w oleju rzepakowym, czosnku, soli, pieprzu, kuminie rzymskim, liściach laurowych i zielu angielskim oraz okładamy świeżymi gałązkami tymianku. Odstawiamy na 15 minut.
Krok 2
Obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony z gałązkami tymianku. Następnie polędwiczki przekładamy na blachę z posiekaną szalotką i pozostałą marynatą i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 do 20 minut.
Krok 3
W trakcie pieczenia podlewamy bulionem Rosół z kury Knorr. Po tym czasie polędwiczki wyciągamy z pieca i zostawiamy by odpoczęły pod folią aluminiową.
Krok 4
Z pozostałości po smażeniu tworzymy sos. Całość miksujemy, redukujemy oraz zagęszczamy schłodzonym masłem i doprawiamy.
Krok 5
Przygotowanie krokietów ziemniaczanych. Ziemniaki obieramy i gotujemy bez soli, gdy osiągną odpowiednią miękkość przeciskamy przez praskę. Dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej oraz zawartość Fix Domowe frytki i 1 jajko. Całość mieszamy dokładnie i wilgotnymi dłońmi formujemy okrągłe krokiety obtaczając w panierce z Chrupery z kurczaka Knorr. Krokiety smażymy na głębokim oleju.
Krok 6
Szparagi blanszujemy przez 1 do 2 minut w osolonej wodzie, przekładamy do zimnej wody, najlepiej z lodem i polewamy dipem czosnkowym z Fixu Domowe frytki z dipem czosnkowym Knorr.
Krok 7
Na talerze wykładamy po 3 szparagi, polewamy je dipem czosnkowym, obok kładziemy po 2 krokiety ziemniaczane, polędwiczki kroimy na medaliony i wykładamy obok szparagów na wcześniej wylany sos pieczeniowy. Zdobimy świeżymi ziołami.
Autor: Tomasz SienickiPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl