Polędwica wieprzowa ze szparagami, dipem czosnkowym i krokietami ziemniaczanym
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • polędwiczki wieprzowe - 2 sztuki
  • ziemniaki - 1 kilogram
  • Fix Ziemniaczane łódeczki z sosem czosnkowym Knorr - 1 opakowanie
  • Fix Stripsy z kurczaka z sosem BBQ Knorr - 1 opakowanie
  • zielone szparagi - 12 sztuk
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • olej rzepakowy - 1 szklanka
  • szalotka - 2 szklanki
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • jajko - 1 sztuka
  • Rosół z kury Knorr - 1 sztuka
  • pieprz - 1 szczypta
  • kmin rzymski - 1 szczypta
  • liść laurowy - 1 sztuka
  • ziele angielskie - 4 sztuki
  • świeży tymianek kilka gałązek
  • sól - 1 unit

Sposób przygotowania:

  1. Polędwiczki wieprzowe marynujemy w oleju rzepakowym, czosnku, soli, pieprzu, kuminie rzymskim, liściach laurowych i zielu angielskim oraz okładamy świeżymi gałązkami tymianku. Odstawiamy na 15 minut.
  2. Obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony z gałązkami tymianku. Następnie polędwiczki przekładamy na blachę z posiekaną szalotką i pozostałą marynatą i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 do 20 minut.
  3. W trakcie pieczenia podlewamy bulionem Rosół z kury Knorr. Po tym czasie polędwiczki wyciągamy z pieca i zostawiamy by odpoczęły pod folią aluminiową.
  4. Z pozostałości po smażeniu tworzymy sos. Całość miksujemy, redukujemy oraz zagęszczamy schłodzonym masłem i doprawiamy.
  5. Przygotowanie krokietów ziemniaczanych. Ziemniaki obieramy i gotujemy bez soli, gdy osiągną odpowiednią miękkość przeciskamy przez praskę. Dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej oraz zawartość Fix Domowe frytki i 1 jajko. Całość mieszamy dokładnie i wilgotnymi dłońmi formujemy okrągłe krokiety obtaczając w panierce z Chrupery z kurczaka Knorr. Krokiety smażymy na głębokim oleju.
  6. Szparagi blanszujemy przez 1 do 2 minut w osolonej wodzie, przekładamy do zimnej wody, najlepiej z lodem i polewamy dipem czosnkowym z Fixu Domowe frytki z dipem czosnkowym Knorr.
  7. Na talerze wykładamy po 3 szparagi, polewamy je dipem czosnkowym, obok kładziemy po 2 krokiety ziemniaczane, polędwiczki kroimy na medaliony i wykładamy obok szparagów na wcześniej wylany sos pieczeniowy. Zdobimy świeżymi ziołami.