Polędwica wołowa marynowana z ziemniakami w mundurkach
  • 60 minut
  • 3 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • polędwiczki wieprzowe - 500 gramów
  • musztarda francuska - 1 łyżka
  • sos sojowy - 20 gramów
  • ser brie - 1 sztuka
  • olej słonecznikowy - 100 gramów
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Pokroić na kawałki następnie rozbić polędwiczki (jak na schabowe).
  2. Do marynaty do karkówki Knorr, dodać olej, oliwę, sos sojowy (najlepiej Kikkoman), musztardę. Wymieszać wszystko razem i polać polędwiczki.
  3. Marynować min. godzinę (choć najlepiej marynować przez noc).
  4. Zamarynowane mięso wsadzić do żaroodpornego naczynia i piec w rozgrzanym do 180 st. C około 45 min. Na 10 minut przed końcem pieczenia, na mięso położyć pokrojony w plastry ser brie.
  5. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie według uznania.