Polędwica wołowa pieczona
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • filet wołowy - 1 kilogram
  • Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr - 4 sztuki
  • kromki tostowego chleba - 4 sztuki
  • ziemniaki ze skórką - 250 gramów
  • musztarda francuska - 20 gramów
  • rozmaryn - 0.5 pęczków
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • oliwa z oliwek - 50 mililitrów
  • olej do smażenia - 200 mililitrów
  • mix pieczonych warzyw

Sposób przygotowania:

  1. Połącz oliwę z oliwek, igiełki rozmarynu, czosnek, miąższ z chleba tostowego i mini kostki Knorr w moździerzu i rozetrzyj do jednolitej masy.
  2. Natrzyj kawałek mięsa w całości otrzymaną masą i przełóż do żaroodpornego naczynia. Rozgrzej piekarnik do 200 °C i piecz mięso przez 30 minut polewając od czasu do czasu sokiem, który pojawi się w naczyniu.
  3. Po wyciągnięciu z piekarnika pozostaw mięso na 5 minut, po czym pokrój je w plastry o grubości 1,5 centymetra.
  4. Przy pomocy obieraczki do warzyw zrób plasterki ze skórki ziemniaków i podsmaż je na rozgrzanym oleju, aż będą złoto-brązowe i chrupiące.
  5. Plastry wołowiny podawaj z chrupiącymi ziemniakami i pieczonymi warzywami, na przykład papryką. Paprykę należy oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na mniejsze kawałki i doprawić oliwą, czosnkiem i ziołami. Piec równocześnie z mięsem.