Polędwica wołowa w marynacie czosnkowo-ziołowej (francuskiej)
  • 90 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • mięso wołowe, np. polędwica - 600 gramów
  • Rosół z kury Knorr - 1 sztuka
  • musztarda Dijon - 2 łyżki
  • oliwa z oliwek - 50 mililitrów
  • Rozmaryn z Maroko Knorr - 2 łyżki
  • posiekana natka pietruszki - 1 łyżka
  • cebula - 1 sztuka
  • papryka czerwona lub żółta - 1 sztuka
  • patyki do szaszłyków
  • ząbki czosnku - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. W misce, w której finalnie będziesz marynować mięso, rozmieszaj z oliwą kostkę rosołową Knorr, dodaj musztardę, posiekany czosnek, posiekaną natkę pietruszki i rozmaryn.
  2. Tak przygotowaną marynatą natrzyj pokrojone w małą kostkę (1 centymetr x1 centymetr) mięso. Pokrój paprykę i cebulę w kostkę. Na patyki nadziewaj paprykę na przemian z mięsem i cebulą. Całość pozostaw w chłodnym miejscu na kilka godzin.
  3. Przygotowane szaszłyki grilluj około 20 minut – mogą być lekko różowe w środku.