Polędwica wołowa z musztardą francuską, kurki, pieczona czerwona cebula
  • 30 minut
  • 1 osoba
  • Łatwe

Składniki:

  • oliwa z oliwek
  • masło
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • 1 ząbek czosnku
  • 180 g polędwicy wołowej
  • łyżka musztardy francuskiej
  • 2 czerwone cebule
  • 50 g kurek
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 100 ml śmietanki 30%
  • gałązka tymianku - 1 sztuka
  • gałązka rozmarynu - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Oczyszczoną polędwicę przyprawiamy solą, pieprzem i obsmażamy na maśle i oliwe z oliwek z każdej strony. Smarujemy dokładnie musztardą francuską i dajemy odpocząć kilka minut, żeby nadać jej smak z musztardy.
  2. Cebule w łupinach przekrajamy na pół, przyprawiamy solą, pieprzem i smażymy od strony miąższu razem z polędwicą - około 4 minut.
  3. Polędwicę i cebule pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 12 minut.
  4. Oczyszczone kurki podsmażamy na maśle z gałązkami tymianku, rozmarynu i czosnkiem.Doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Kurki wyjmujemy, dodajemy białe wino, redukujemy i dolewamy śmietankę - gotujemy do konsystencji sosu.
  6. Smacznego :) ! Bon Appetit :) !