Polędwiczka faszerowana papryką
  • 90 minut
  • 3 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • polędwica wieprzowa - 1 sztuka
  • papryka czerwona - 2 sztuki
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • pieczarki - 10 sztuk
  • szpinak w liściach - 50 gramów
  • olej (do smażenia) - 4 łyżki
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • Przyprawa do wieprzowiny Knorr - 2 łyżki
  • Rosół szlachetny drobiowo-wołowy Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Polędwiczke umyć i osuszyć. Oprószyć mięso solą i pieprzem, rozgniecionymi ząbkami czosnku i marynatą do mięs i odstawić na min 60 min.
  2. Paprykę pokroić w długie paski. Pieczarki pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzany tłuszcz i usmażyć, przyprawiając solą i pieprzem. Liście szpinaku umyć i osuszyć. kostkę bulionową zalałam 250ml wrzątku
  3. Teraz trzeba zrobić wgłębienie w środku polędwicy. Ja pomogłam sobie długim końcem drewnianej łopatki, tak aż przebiłam, ale nie na wylot, żeby nadzienie nie wypadło z drugiej strony. Następnie wpychałam do środka na zmianę kawałki papryki i porcje nadzienia oraz liście szpinaku tak aż nadziałam ją całą.
  4. Na patelni rozgrzałam tłuszcz i obsmażyłam polędwiczkę. Potem przełożyłam do naczynia żaroodpornego, podlałam bulionem i piekłam ok 40 minut w 180st.