Polędwiczka po warszawsku

6


Średnie


45 min.


6 os.

Składniki
Przyprawa do mięs Knorr1 łyżka
miód2 łyżki
jajka ugotowane na twardo2 sztuki
polędwiczki wieprzowe300 gramów
chrzan śmietankowy200 gramów
masło lub margaryna np. Kasia (najlepiej w temperaturze pokojowej200 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Polędwiczki oczyścić z żyłek i odetnij skrajne partie mięsa tak, aby polędwiczki były podobnej wielkości.
Krok 2
Mięso zamarynuj, obsypując je Przyprawą do mięs Knorr i pozostaw na co najmniej 30 minut.
Krok 3
Następnie mięso usmaż na patelni z obu stron, a później piecz w piekarniku w temperaturze 200° C przez 10 do 15 minut - do momentu, gdy uzyska różowy kolor. Mięso wyjmij z piekarnika i wystudź.
Krok 4
Jajka zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Chrzan przełóż na sito i dokładnie odciśnij, pozbawiając go soku. Przełóż go do miski i dodaj masło, miód i starte jajka. Całość dokładnie zmiksuj. W ten sposób powstanie krem chrzanowy.
Krok 5
Ukrój pierwszy plaster polędwiczki o grubości 0,5 centymetra, ale nie docinaj go do końca. Następnie przesuń nóż o kolejne 0,5 centymetra i tym razem dotnij plaster do końca. Dzięki temu powstanie plaster centymetrowej grubości.
Krok 6
Pomiędzy nacięte plastry włóż krem chrzanowy.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl