Polędwiczka po warszawsku
  • 45 minut
  • 6 osób
  • Średnie

Składniki:

  • polędwiczki wieprzowe - 300 gramów
  • Przyprawa do mięs Knorr - 1 łyżka
  • jajka ugotowane na twardo - 2 sztuki
  • miód - 2 łyżki
  • chrzan śmietankowy - 200 gramów
  • masło lub margaryna np. Kasia (najlepiej w temperaturze pokojowej - 200 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Polędwiczki oczyścić z żyłek i odetnij skrajne partie mięsa tak, aby polędwiczki były podobnej wielkości.
  2. Mięso zamarynuj, obsypując je Przyprawą do mięs Knorr i pozostaw na co najmniej 30 minut.
  3. Następnie mięso usmaż na patelni z obu stron, a później piecz w piekarniku w temperaturze 200° C przez 10 do 15 minut - do momentu, gdy uzyska różowy kolor. Mięso wyjmij z piekarnika i wystudź.
  4. Jajka zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Chrzan przełóż na sito i dokładnie odciśnij, pozbawiając go soku. Przełóż go do miski i dodaj masło, miód i starte jajka. Całość dokładnie zmiksuj. W ten sposób powstanie krem chrzanowy.
  5. Ukrój pierwszy plaster polędwiczki o grubości 0,5 centymetra, ale nie docinaj go do końca. Następnie przesuń nóż o kolejne 0,5 centymetra i tym razem dotnij plaster do końca. Dzięki temu powstanie plaster centymetrowej grubości.
  6. Pomiędzy nacięte plastry włóż krem chrzanowy.