Polędwiczka wieprzowa z sosem żurawinowym
  • 35 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • gruba polędwiczka wieprzowa - 600 gramów
  • szalotka - 2 sztuki
  • mąka pszenna - 1 łyżka
  • olej roślinny - 2 łyżki
  • masło - 2 łyżki
  • żurawina mrożona - 1 szklanka
  • miód - 3 łyżki
  • białe wino - 100 mililitrów
  • pomarańcza - 1 sztuka
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • Przyprawa do wieprzowiny Knorr - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Umyj mięso, usuń żyły i niepotrzebny tłuszcz. Natrzyj obficie polędwiczkę Przyprawą do wieprzowiny Knorr, która nada jej odpowiedni aromat i kruchość. Mięso pozostaw na boku przez co najmniej 15 minut, następnie oprósz mąką pszenną i obsmaż je na patelni. Mięso przełóż do piekarnika nagrzanego do 180° i piecz ok. 15 minut.
  2. Pokrój szalotkę w drobną kosteczkę, otrzyj pomarańczę ze skóry, wyciśnij z niej sok i posiekaj natkę pietruszki.
  3. Na patelni po smażeniu mięsa zeszklij szalotkę, dodaj żurawinę, białe wino, miód, sok oraz skórkę z pomarańczy. Wszystko razem gotuj, aż płyny zmniejszą się o połowę, wtedy dodaj masło i posiekaną natkę pietruszki.
  4. Upieczoną polędwiczkę pokrój w plastry i podawaj ułożoną na sosie żurawinowym.