Polędwiczka wieprzowa z sosem żurawinowym

23


Łatwe


35 min.


4 os.

Składniki
gruba polędwiczka wieprzowa600 gramów
szalotka2 sztuki
mąka pszenna1 łyżka
olej roślinny2 łyżki
masło2 łyżki
żurawina mrożona1 szklanka
miód3 łyżki
białe wino100 mililitrów
pomarańcza1 sztuka
natka pietruszki1 pęczek
Przyprawa do wieprzowiny Knorr1 opakowanie
Przygotowanie
Krok 1
Umyj mięso, usuń żyły i niepotrzebny tłuszcz. Natrzyj obficie polędwiczkę Przyprawą do wieprzowiny Knorr, która nada jej odpowiedni aromat i kruchość. Mięso pozostaw na boku przez co najmniej 15 minut, następnie oprósz mąką pszenną i obsmaż je na patelni. Mięso przełóż do piekarnika nagrzanego do 180° i piecz ok. 15 minut.
Krok 2
Pokrój szalotkę w drobną kosteczkę, otrzyj pomarańczę ze skóry, wyciśnij z niej sok i posiekaj natkę pietruszki.
Krok 3
Na patelni po smażeniu mięsa zeszklij szalotkę, dodaj żurawinę, białe wino, miód, sok oraz skórkę z pomarańczy. Wszystko razem gotuj, aż płyny zmniejszą się o połowę, wtedy dodaj masło i posiekaną natkę pietruszki.
Krok 4
Upieczoną polędwiczkę pokrój w plastry i podawaj ułożoną na sosie żurawinowym.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl