Polędwiczka z żurawiną

21


Łatwe


60 min.


6 os.

Składniki
Polędwiczki:
polędwiczki800 gramów
Przyprawa do wieprzowiny Knorr1 opakowanie
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny50 mililitrów
Sos:
świeża lub mrożona żurawina350 gramów
brązowy cukier100 gramów
sok z pomarańczy250 gramów
pomarańcze2 sztuki
kawałek cynamonu1 sztuka
goździki2 sztuki
Przygotowanie
Krok 1
Przyprawę do wieprzowiny Knorr wymieszaj z Ramą Smaż jak szef kuchni. Powstałą marynatą natrzyj polędwiczki. Przyprawa nada polędwiczkom wyrazistego smaku. Odstaw polędwiczki do zamarynowania, przynajmniej na jedna godzinę.
Krok 2
Po tym czasie mięso obsmaż na dobrze rozgrzanej patelni, z obu stron. Mięso przełóż do piekarnika nagrzanego do 190°C na około 15 minut. Tak przygotowane polędwiczki będą soczyste w środku.
Krok 3
W międzyczasie przygotuj sos. Pomarańcze otrzyj ze skórki, następnie obierz z pozostałej skóry i wykrój fileciki. Powstały przy okazji sok wykorzystaj do zrobienia sosu.
Krok 4
Żurawinę zalej sokiem pomarańczowym, dodaj do niej cukier, goździki oraz cynamon. Całość gotuj, aż sok odparuje, a żurawina zgęstnieje. Dodaj wówczas otartą skórkę oraz fileciki z pomarańczy. Upieczone polędwiczki podawaj z sosem żurawinowym.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl