Przygotowanie |
Krok 1 |
Przyprawę do wieprzowiny Knorr wymieszaj z Ramą Smaż jak szef kuchni. Powstałą marynatą natrzyj polędwiczki. Przyprawa nada polędwiczkom wyrazistego smaku. Odstaw polędwiczki do zamarynowania, przynajmniej na jedna godzinę.
|
Krok 2 |
Po tym czasie mięso obsmaż na dobrze rozgrzanej patelni, z obu stron. Mięso przełóż do piekarnika nagrzanego do 190°C na około 15 minut. Tak przygotowane polędwiczki będą soczyste w środku.
|
Krok 3 |
W międzyczasie przygotuj sos. Pomarańcze otrzyj ze skórki, następnie obierz z pozostałej skóry i wykrój fileciki. Powstały przy okazji sok wykorzystaj do zrobienia sosu.
|
Krok 4 |
Żurawinę zalej sokiem pomarańczowym, dodaj do niej cukier, goździki oraz cynamon. Całość gotuj, aż sok odparuje, a żurawina zgęstnieje. Dodaj wówczas otartą skórkę oraz fileciki z pomarańczy. Upieczone polędwiczki podawaj z sosem żurawinowym. |