Polędwiczki pieczone z kiszoną kapustą à la kulebiak
  • 60 minut
  • 8 osób
  • Średnie

Składniki:

  • polędwiczki wieprzowe - 800 gramów
  • kiszona kapusta - 500 gramów
  • suszone grzyby - 10 gramów
  • szalotka - 2 sztuki
  • koncentrat pomidorowy - 100 gramów
  • suszone śliwki bez pestek - 200 gramów
  • mąka pszenna - 400 gramów
  • ser typu philadelphia - 400 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 200 gramów
  • olej z pestek dyni - 80 mililitrów
  • jajko - 1 sztuka
  • olej do smażenia - 4 łyżki
  • Przyprawa do wieprzowiny Knorr - 2 łyżki
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 3 sztuki
  • Ziele angielskie z Meksyku Knorr - 4 sztuki
  • Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty Knorr - 5 ziaren
  • Kminek z Polski Knorr - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. W misce połącz mąkę, ser typu philadelphia, kostkę do pieczenia Kasia i zagnieć ciasto. Rozpłaszcz, przykryj folią spożywczą i wstaw do zamrażalki na ok. 30 minut, aby się schłodziło.
  2. W międzyczasie przygotuj polędwiczki. Oczyść je z żył i przerostów tłuszczu. Odkrój końce, tak aby pozostała polędwica o tym samym przekroju. W mięsie, po długości, w samym środku polędwiczki zrób nacięcie. Wciśnij w nie suszone śliwki.
  3. Polędwiczki oprósz obficie przyprawą Knorr, posmaruj koncentratem pomidorowym i odstaw na co najmniej 12 godz. do lodówki. Po tym czasie mięso obsmaż ze wszystkich stron.
  4. Pokrój szalotkę, posiekaj czosnek, grzyby namocz w szklance gorącej wody, odcedź i posiekaj. W garnku na rozgrzanym oleju podsmaż szalotkę z czosnkiem oraz grzyby, dodaj kiszoną kapustę i wodę z grzybów, a także ziele angielskie, liść laurowy i pieprz. Duś ok. 30 minut pod przykryciem, aż kapusta zupełnie zmięknie, a następnie gotuj dalej, aż woda prawie zupełnie odparuje. Na sam koniec dopraw kapustę olejem z pestek dyni. Odstaw na bok do wystudzenia.
  5. Rozwałkuj ciasto na prostokąt o grubości ok. 5 mm, na ciasto nałóż kapustę i ułóż polędwiczkę. Następnie całość zroluj, a brzegi rolady zawiń pod spód.
  6. Ciasto z wierzchu posmaruj roztrzepanym jajkiem, dla dekoracji oprósz z wierzchu kminkiem. Polędwiczkę ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na ok. 20 minut. Upieczone mięso pokrój na odpowiednie porcje.