Przygotowanie |
Krok 1 |
W misce połącz mąkę, ser typu philadelphia, kostkę do pieczenia Kasia i zagnieć ciasto. Rozpłaszcz, przykryj folią spożywczą i wstaw do zamrażalki na ok. 30 minut, aby się schłodziło. |
Krok 2 |
W międzyczasie przygotuj polędwiczki. Oczyść je z żył i przerostów tłuszczu. Odkrój końce, tak aby pozostała polędwica o tym samym przekroju. W mięsie, po długości, w samym środku polędwiczki zrób nacięcie. Wciśnij w nie suszone śliwki. |
Krok 3 |
Polędwiczki oprósz obficie przyprawą Knorr, posmaruj koncentratem pomidorowym i odstaw na co najmniej 12 godz. do lodówki. Po tym czasie mięso obsmaż ze wszystkich stron. |
Krok 4 |
Pokrój szalotkę, posiekaj czosnek, grzyby namocz w szklance gorącej wody, odcedź i posiekaj. W garnku na rozgrzanym oleju podsmaż szalotkę z czosnkiem oraz grzyby, dodaj kiszoną kapustę i wodę z grzybów, a także ziele angielskie, liść laurowy i pieprz. Duś ok. 30 minut pod przykryciem, aż kapusta zupełnie zmięknie, a następnie gotuj dalej, aż woda prawie zupełnie odparuje. Na sam koniec dopraw kapustę olejem z pestek dyni. Odstaw na bok do wystudzenia. |
Krok 5 |
Rozwałkuj ciasto na prostokąt o grubości ok. 5 mm, na ciasto nałóż kapustę i ułóż polędwiczkę. Następnie całość zroluj, a brzegi rolady zawiń pod spód. |
Krok 6 |
Ciasto z wierzchu posmaruj roztrzepanym jajkiem, dla dekoracji oprósz z wierzchu kminkiem. Polędwiczkę ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na ok. 20 minut. Upieczone mięso pokrój na odpowiednie porcje. |