Polędwiczki pieczone z kiszoną kapustą à la kulebiak

21


Średnie


60 min.


8 os.

Składniki
polędwiczki wieprzowe800 gramów
kiszona kapusta500 gramów
suszone grzyby10 gramów
szalotka2 sztuki
koncentrat pomidorowy100 gramów
suszone śliwki bez pestek200 gramów
mąka pszenna400 gramów
ser typu philadelphia400 gramów
Kostka do pieczenia Kasia200 gramów
olej z pestek dyni80 mililitrów
jajko1 sztuka
olej do smażenia4 łyżki
Przyprawa do wieprzowiny Knorr2 łyżki
liść laurowy3 sztuki
ziele angielskie4 sztuki
pieprz czarny ziarnisty5 ziaren
kminek1 szczypta
Przygotowanie
Krok 1
W misce połącz mąkę, ser typu philadelphia, kostkę do pieczenia Kasia i zagnieć ciasto. Rozpłaszcz, przykryj folią spożywczą i wstaw do zamrażalki na ok. 30 minut, aby się schłodziło.
Krok 2
W międzyczasie przygotuj polędwiczki. Oczyść je z żył i przerostów tłuszczu. Odkrój końce, tak aby pozostała polędwica o tym samym przekroju. W mięsie, po długości, w samym środku polędwiczki zrób nacięcie. Wciśnij w nie suszone śliwki.
Krok 3
Polędwiczki oprósz obficie przyprawą Knorr, posmaruj koncentratem pomidorowym i odstaw na co najmniej 12 godz. do lodówki. Po tym czasie mięso obsmaż ze wszystkich stron.
Krok 4
Pokrój szalotkę, posiekaj czosnek, grzyby namocz w szklance gorącej wody, odcedź i posiekaj. W garnku na rozgrzanym oleju podsmaż szalotkę z czosnkiem oraz grzyby, dodaj kiszoną kapustę i wodę z grzybów, a także ziele angielskie, liść laurowy i pieprz. Duś ok. 30 minut pod przykryciem, aż kapusta zupełnie zmięknie, a następnie gotuj dalej, aż woda prawie zupełnie odparuje. Na sam koniec dopraw kapustę olejem z pestek dyni. Odstaw na bok do wystudzenia.
Krok 5
Rozwałkuj ciasto na prostokąt o grubości ok. 5 mm, na ciasto nałóż kapustę i ułóż polędwiczkę. Następnie całość zroluj, a brzegi rolady zawiń pod spód.
Krok 6
Ciasto z wierzchu posmaruj roztrzepanym jajkiem, dla dekoracji oprósz z wierzchu kminkiem. Polędwiczkę ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na ok. 20 minut. Upieczone mięso pokrój na odpowiednie porcje.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl