Polędwiczki w migdałach

Składniki:

  • pieprz - 1 szczypta
  • bułka tarta - 1 łyżka
  • rozmaryn - 3 sztuki
  • sól - 1 szczypta
  • żółtka - 2 sztuki
  • masło - 2 łyżki
  • polędwiczki wieprzowe - 1 kilogram
  • bazylia - 3 sztuki
  • migdały - 20 dekagramów
  • natka pietruszki posiekana - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Polędwiczki umyj, osusz, posyp solą i pieprzem, po czym obsmaż na maśle*. Przełóż do natłuszczonego i posypanego bułką naczynia żaroodpornego.
  2. Migdały sparz, drobno pokrój.
  3. Żółtka posiekaj, wymieszaj z migdałami, dodaj posiekane ziołami, przypraw solą i pieprzem.
  4. Masą zalej polędwiczki i zapiekaj około 15 minut w temperaturze 200 stopni. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.