| |||||||||
| Składniki | ||
| pieprz | 1 szczypta | |
| bułka tarta | 1 łyżka | |
| rozmaryn | 3 sztuki | |
| sól | 1 szczypta | |
| żółtka | 2 sztuki | |
| masło | 2 łyżki | |
| polędwiczki wieprzowe | 1 kilogram | |
| bazylia | 3 sztuki | |
| migdały | 20 dekagramów | |
| natka pietruszki posiekana | 2 łyżki |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Polędwiczki umyj, osusz, posyp solą i pieprzem, po czym obsmaż na maśle*. Przełóż do natłuszczonego i posypanego bułką naczynia żaroodpornego. |
| Krok 2 |
| Migdały sparz, drobno pokrój. |
| Krok 3 |
| Żółtka posiekaj, wymieszaj z migdałami, dodaj posiekane ziołami, przypraw solą i pieprzem. |
| Krok 4 |
| Masą zalej polędwiczki i zapiekaj około 15 minut w temperaturze 200 stopni. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. |
| Autor: pasibrzuch |