Polędwiczki wieprzowe duszone w sosie grzybowym
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • polędwiczki wieprzowe - 4 sztuki
  • Sos grzybowy Knorr - 1 opakowanie
  • Przyprawa do mięs Knorr - 1 łyżka
  • cebula - 1 sztuka
  • grzyby mrożone - 500 gramów
  • śmietana kremówka 30% - 100 mililitrów
  • ziemniaki - 400 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz. Ugotuj w lekko słonej wodzie i przygotuj purée.
  2. Polędwiczki oczyść z błon, pokrój na mniejsze kawałki i posyp przyprawą Knorr. Smaż na rozgrzanej patelni z olejem, z obu stron na złoto.
  3. Na drugiej patelni zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodaj rozmrożone grzyby pokrojone w mniejsze kawałki. Smaż, aż płyn odparuje.
  4. Sos grzybowy Knorr połącz ze śmietaną kremówką i szklanką wody. Wlej na patelnię z grzybami.
  5. Dodaj mięso i duś około 10 minut. Podawaj polędwiczki z purée ziemniaczanym.