Polędwiczki wieprzowe duszone z octem balsamicznym i miodem

47


Łatwe


45 min.


4 os.

Składniki
polędwiczki wieprzowe2 sztuki
Sos do pieczeni jasny Knorr1 sztuka
Przyprawa do mięs Knorr1 łyżka
woda500 mililitrów
koncentrat pomidorowy2 łyżki
cebula1 sztuka
ocet balsamiczny100 mililitrów
miód2 łyżeczki
mąka pszenna50 gramów
liść laurowy2 sztuki
ziele angielskie2 sztuki
oliwa z oliwek3 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Mięso oprósz Przyprawą do mięs Knorr, następnie pokrój pod dużym kątem na grube steki i oprósz mąką.
Krok 2
Obsmaż ze wszystkich stron w rozgrzanym garnku. Przełóż na chwilę do innego naczynia. W tym samym garnku podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj koncentrat pomidorowy, smaż około 2 min., ciągle mieszając. Dodaj ocet balsamiczny i miód. Całość gotuj, aż ocet zupełnie odparuje.
Krok 3
Dodaj do garnka z powrotem mięso i wlej 500 ml wody – zagotuj. Następnie dodaj ziele angielskie, liście laurowe oraz Sos do pieczeni jasny Knorr, który podkreśli smak potrawy. Polędwiczki duś na wolnym ogniu około 20 minut. Gotowe danie podawaj np. z ziemniaczanym puree.
Autor: Piotr MurawskiPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl