Polędwiczki wieprzowe w sałacie lodowej

Składniki:

  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • olej - 3 łyżki
  • sałata lodowa - 1 sztuka
  • pieprz - 1 szczypta
  • pieczarki - 150 gramów
  • tymianek - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • oregano - 1 szczypta
  • parmezan - 2 łyżki
  • polędwiczka wieprzowa - 4 sztuki
  • oliwa - 3 łyżki
  • sok z cytryny - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Polędwiczki umyj, osusz, oprósz solą i pieprzem oraz ziołami.
  2. Obsmaż je, zawiń w folię aluminiową i piecz 15 minut w temperaturze 180 stopni.
  3. Pieczarki pokrój w plastry, podsmaż na oleju i dopraw solą.
  4. Sałatę rozdrobnij, wymieszaj z pieczarkami oraz sosem z oliwy, sokiem z cytryny, posiekanym czosnkiem, solą, pieprzem.
  5. Polędwiczki pokrój w ukośne plastry i ułóż na sałacie. Całość posyp parmezanem.