Polędwiczki wieprzowe w szynce parmeńskiej pieczone w papilotach
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • polędwiczki wieprzowe - 500 gramów
  • Przyprawa do wieprzowiny Knorr - 2 łyżki
  • szynka parmeńska - 8 plastrów
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny - 4 łyżki
  • szalotka - 2 sztuki
  • suszone pomidory - 100 gramów
  • ser mozarella - 2 sztuki
  • orzeszki pinii - 10 gramów
  • bazylia - 1 pęczek

Sposób przygotowania:

  1. Szalotki pokrój w kosteczkę, zeszklij na Ramie. Pomidory, bazylię i ser mozzarella (2 kulki) drobno posiekaj, orzechy pinii upraż na złoty kolor. Wszystkie składniki połącz ze sobą.
  2. Polędwiczki oczyść z błon i przerostów mięsa, przetnij na pół. oprósz obficie mięso przyprawą do wieprzowiny. Sprawi ona, że mięso po upieczeniu będzie pachnące i soczyste.
  3. Na desce rozłóż dwa plastry szynki parmeńskiej. ułóż na niej cienką warstwę farszu, następnie na wierzchu nałóż polędwiczkę i zroluj całość dokładnie.
  4. Aluminiową folię posmaruj Ramą, ułóż na niej przygotowane polędwiczki i zroluj ściśle.
  5. Roladki obsmaż z każdej strony na suchej rozgrzanej patelni, następnie wstaw do nagrzanego do 200*C piekarnika na około 15 minut. Po tym czasie mięso odłóż na dwie minuty, aby odpoczęło. Pokrój na mniejsze porcje.