Polędwiczki z grzybami
  • 45 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • polędwiczki - 800 gramów
  • leśne grzyby - 200 gramów
  • Sos grzybowy Knorr - 1 sztuka
  • chleb tostowy, kromki - 4 sztuki
  • śmietana 18% - 100 mililitrów
  • żółtko - 1 sztuka
  • żółty ser starty - 1 łyżka
  • Przyprawa do mięs Knorr - 1 łyżka
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny - 3 łyżki
  • szczypiorek - 1 pęczek

Sposób przygotowania:

  1. Polędwiczki oczyść z błon i przerostów mięsa, pokrój na około 3 cm grubości kawałki. Przygotuj aromatyczną marynatę. Ząbek czosnku rozetrzyj na miazgę, połącz z Ramą, dodaj przyprawę do mięs. W tak przygotowanej marynacie wymieszaj kawałki mięsa.
  2. Polędwiczki delikatnie rozgnieć - dociskając je do deski - formuj okrągłe steki, następnie obsmaż na patelni z obu stron.
  3. Grzyby umyj, osusz, pokrój w duże kawałki i obsmaż na patelni. Obsmażone grzyby przełóż do miski, wymieszaj z kilkoma łyżkami śmietany, chlebem pokrojonym w drobną kostkę i jednym żółtkiem. Farsz powinien być dość zwarty.
  4. Farsz ułóż na mięsie, oprósz serem. Całość umieść w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C na 15 minut.
  5. Po tym czasie mięso przełóż na bok, zbierz powstałe soki z pieczenia, przelej je na patelnię, dolej pół szklanki wody i dodaj Sos grzybowy Knorr, która idealnie doprawi sos. Całość dokładnie rozmieszaj, zagotuj, gdy sos zgęstnieje dodaj do niego pozostałą część śmietany i posiekany szczypior. Polędwiczki podawaj z sosem.