Przygotowanie |
Krok 1 |
Polędwiczki oczyść z błon i przerostów mięsa, pokrój na około 3 cm grubości kawałki. Przygotuj aromatyczną marynatę. Ząbek czosnku rozetrzyj na miazgę, połącz z Ramą, dodaj przyprawę do mięs. W tak przygotowanej marynacie wymieszaj kawałki mięsa.
|
Krok 2 |
Polędwiczki delikatnie rozgnieć - dociskając je do deski - formuj okrągłe steki, następnie obsmaż na patelni z obu stron.
|
Krok 3 |
Grzyby umyj, osusz, pokrój w duże kawałki i obsmaż na patelni. Obsmażone grzyby przełóż do miski, wymieszaj z kilkoma łyżkami śmietany, chlebem pokrojonym w drobną kostkę i jednym żółtkiem. Farsz powinien być dość zwarty.
|
Krok 4 |
Farsz ułóż na mięsie, oprósz serem. Całość umieść w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C na 15 minut.
|
Krok 5 |
Po tym czasie mięso przełóż na bok, zbierz powstałe soki z pieczenia, przelej je na patelnię, dolej pół szklanki wody i dodaj Sos grzybowy Knorr, która idealnie doprawi sos. Całość dokładnie rozmieszaj, zagotuj, gdy sos zgęstnieje dodaj do niego pozostałą część śmietany i posiekany szczypior. Polędwiczki podawaj z sosem.
|