Polędwiczki z grzybami

17


Łatwe


45 min.


6 os.

Składniki
polędwiczki800 gramów
leśne grzyby200 gramów
Sos grzybowy Knorr1 sztuka
chleb tostowy, kromki 4 sztuki
śmietana 18%100 mililitrów
żółtko1 sztuka
żółty ser starty1 łyżka
Przyprawa do mięs Knorr1 łyżka
ząbek czosnku1 sztuka
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny3 łyżki
szczypiorek1 pęczek
Przygotowanie
Krok 1
Polędwiczki oczyść z błon i przerostów mięsa, pokrój na około 3 cm grubości kawałki. Przygotuj aromatyczną marynatę. Ząbek czosnku rozetrzyj na miazgę, połącz z Ramą, dodaj przyprawę do mięs. W tak przygotowanej marynacie wymieszaj kawałki mięsa.
Krok 2
Polędwiczki delikatnie rozgnieć - dociskając je do deski - formuj okrągłe steki, następnie obsmaż na patelni z obu stron.
Krok 3
Grzyby umyj, osusz, pokrój w duże kawałki i obsmaż na patelni. Obsmażone grzyby przełóż do miski, wymieszaj z kilkoma łyżkami śmietany, chlebem pokrojonym w drobną kostkę i jednym żółtkiem. Farsz powinien być dość zwarty.
Krok 4
Farsz ułóż na mięsie, oprósz serem. Całość umieść w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C na 15 minut.
Krok 5
Po tym czasie mięso przełóż na bok, zbierz powstałe soki z pieczenia, przelej je na patelnię, dolej pół szklanki wody i dodaj Sos grzybowy Knorr, która idealnie doprawi sos. Całość dokładnie rozmieszaj, zagotuj, gdy sos zgęstnieje dodaj do niego pozostałą część śmietany i posiekany szczypior. Polędwiczki podawaj z sosem.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl