Polenta z cebulowym konfitem
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • kasza kukurydziana - 200 gramów
  • Bulionetka drobiowa Knorr - 1 sztuka
  • mleko - 100 mililitrów
  • oliwa z oliwek - 50 mililitrów
  • parmezan starty - 50 gramów
  • cebula czerwona - 300 gramów
  • cukier - 50 gramów
  • czerwone wino - 200 mililitrów
  • sok z czarnej porzeczki - 200 mililitrów
  • Goździki z Indonezji Knorr - 2 sztuki
  • kawałek cynamonu - 1 sztuka
  • Ser z niebieską pleśnią – gorgonzola - 100 gramów
  • masło - 50 gramów
  • woda - 300 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. W garnku zagotuj 300 mililitrów wody pomieszanej ze 100 mililitrami mleka, dodaj Bulionetkę drobiową Knorr.
  2. Na gotującą się wodę powoli wsypuj polentę cały czas mieszając. Kaszę gotuj około 5 minut, dodaj stary parmezan i oliwę.
  3. Ugotowaną kaszę przelej na blachę wyłożoną wcześniej pergaminem lub folią. Kaszę odstaw w chłodne miejsce, aby wystygła.
  4. W międzyczasie pokrój cebule na piórka, w garnku skarmelizuj cukier, dodaj cebulę, mieszaj smażąc ją chwilę, dodaj wino, sok i przyprawy Całość gotuj, aż płyn zupełnie odparuje, usuń kawałki goździków i cynamonu, dodaj masło, całość wymieszaj.
  5. Zimną polentę pokrój w dowolnej formie na kawałki, na przykład na rąby, obsmaż je na złoty kolor na patelni teflonowej lub grillu.
  6. Na wierzch połóż łyżkę cebulowego konfitu i kawałek sera pleśniowego.