| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| W garnku zagotuj 300 mililitrów wody pomieszanej ze 100 mililitrami mleka, dodaj Bulionetkę drobiową Knorr. |
| Krok 2 |
| Na gotującą się wodę powoli wsypuj polentę cały czas mieszając. Kaszę gotuj około 5 minut, dodaj stary parmezan i oliwę. |
| Krok 3 |
| Ugotowaną kaszę przelej na blachę wyłożoną wcześniej pergaminem lub folią. Kaszę odstaw w chłodne miejsce, aby wystygła. |
| Krok 4 |
| W międzyczasie pokrój cebule na piórka, w garnku skarmelizuj cukier, dodaj cebulę, mieszaj smażąc ją chwilę, dodaj wino, sok i przyprawy Całość gotuj, aż płyn zupełnie odparuje, usuń kawałki goździków i cynamonu, dodaj masło, całość wymieszaj. |
| Krok 5 |
| Zimną polentę pokrój w dowolnej formie na kawałki, na przykład na rąby, obsmaż je na złoty kolor na patelni teflonowej lub grillu. |
| Krok 6 |
| Na wierzch połóż łyżkę cebulowego konfitu i kawałek sera pleśniowego. |