Polenta z cebulowym konfitem

1


Łatwe


45 min.


4 os.

Składniki
kasza kukurydziana200 gramów
Bulionetka drobiowa Knorr1 sztuka
mleko100 mililitrów
oliwa z oliwek50 mililitrów
parmezan starty50 gramów
cebula czerwona300 gramów
cukier50 gramów
czerwone wino200 mililitrów
sok z czarnej porzeczki200 mililitrów
Goździki z Indonezji Knorr2 sztuki
kawałek cynamonu1 sztuka
Ser z niebieską pleśnią – gorgonzola100 gramów
masło50 gramów
woda300 mililitrów
Przygotowanie
Krok 1
W garnku zagotuj 300 mililitrów wody pomieszanej ze 100 mililitrami mleka, dodaj Bulionetkę drobiową Knorr.
Krok 2
Na gotującą się wodę powoli wsypuj polentę cały czas mieszając. Kaszę gotuj około 5 minut, dodaj stary parmezan i oliwę.
Krok 3
Ugotowaną kaszę przelej na blachę wyłożoną wcześniej pergaminem lub folią. Kaszę odstaw w chłodne miejsce, aby wystygła.
Krok 4
W międzyczasie pokrój cebule na piórka, w garnku skarmelizuj cukier, dodaj cebulę, mieszaj smażąc ją chwilę, dodaj wino, sok i przyprawy Całość gotuj, aż płyn zupełnie odparuje, usuń kawałki goździków i cynamonu, dodaj masło, całość wymieszaj.
Krok 5
Zimną polentę pokrój w dowolnej formie na kawałki, na przykład na rąby, obsmaż je na złoty kolor na patelni teflonowej lub grillu.
Krok 6
Na wierzch połóż łyżkę cebulowego konfitu i kawałek sera pleśniowego.
Autor: Piotr MurawskiPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl