| |||||||||
| Składniki | ||
| woda | 1.2 litrów | |
| Bulion warzywny Knorr | 1 sztuka | |
| żurawina do mięsa | 25 dekagramów | |
| tarty chrzan | 10 dekagramów | |
| masło | 10 dekagramów | |
| śmietana | 1 szklanka | |
| wino | 1 szklanka | |
| pieprz czarny mielony | 1 szczypta | |
| sok z cytryny |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Zagotuj wodę i dodaj kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr. |
| Krok 2 |
| Połącz żurawinę z chrzanem i masłem, chwilę poduś. |
| Krok 3 |
| Zalej żurawinę wrzącym wywarem. Gotuj około 25 minut na małym ogniu pod przykryciem. |
| Krok 4 |
| Przetrzyj po zagotowaniu. |
| Krok 5 |
| Mąkę wymieszaj z śmietaną. Dodaj do zupy. Chwilę pogotuj. |
| Krok 6 |
| Wlej wino, zagotuj i dopraw. Polewkę żurawinową podawaj z grzankami zaraz po przygotowaniu. |
| Autor: przepisy.pl |