Polewka żurawinowa
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • woda - 1.2 litrów
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka
  • żurawina do mięsa - 25 dekagramów
  • tarty chrzan - 10 dekagramów
  • masło - 10 dekagramów
  • śmietana - 1 szklanka
  • wino - 1 szklanka
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Zagotuj wodę i dodaj kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr.
  2. Połącz żurawinę z chrzanem i masłem, chwilę poduś.
  3. Zalej żurawinę wrzącym wywarem. Gotuj około 25 minut na małym ogniu pod przykryciem.
  4. Przetrzyj po zagotowaniu.
  5. Mąkę wymieszaj z śmietaną. Dodaj do zupy. Chwilę pogotuj.
  6. Wlej wino, zagotuj i dopraw. Polewkę żurawinową podawaj z grzankami zaraz po przygotowaniu.