Półfrancuskie kieszonki z jabłkami

2


Łatwe


30 min.


1 os.

Składniki
Ciasto półfrancuskie:
mąka0.5 kilogramów
oliwa4 łyżki
Kostka do pieczenia Kasia0.25 opakowań
sól1 łyżeczka
woda1 szklanka
Nadzienie:
jabłko5 sztuk
cukier4 łyżki
cukier waniliowy2 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Mąkę przesypujemy na stolnicę, dodajemy sól, oliwę, roztopioną Kasię i zagniatamy ciasto.
Krok 2
Następnie dodajemy powoli wodę i zagniatamy dalej.
Krok 3
Odstawiamy ciasto na pół godziny w ciepłe miejsce.
Krok 4
Następnie dzielimy ciasto na 6 kulek i każdą z nich bardzo cienko wałkujemy.
Krok 5
Jabłka myjemy, obieramy i bardo drobno kroimy.
Krok 6
Wrzucamy do salaterki i dodajemy cukier i cukier waniliowy.
Krok 7
Mieszamy.
Krok 8
Ciasto francuskie kroimy w kwadraty, na wierzch kładziemy jabłka i sklejamy cztery rogi ciasta do siebie.
Krok 9
Kładziemy na wysmarowaną Kasią blaszkę i z wierzchu ciastka smarujemy oliwą.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl