Półfrancuskie kieszonki z jabłkami
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto półfrancuskie
  • mąka - 0.5 kilogramów
  • oliwa - 4 łyżki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.25 opakowań
  • sól - 1 łyżeczka
  • woda - 1 szklanka
  • nadzienie
  • jabłko - 5 sztuk
  • cukier - 4 łyżki
  • cukier waniliowy - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesypujemy na stolnicę, dodajemy sól, oliwę, roztopioną Kasię i zagniatamy ciasto.
  2. Następnie dodajemy powoli wodę i zagniatamy dalej.
  3. Odstawiamy ciasto na pół godziny w ciepłe miejsce.
  4. Następnie dzielimy ciasto na 6 kulek i każdą z nich bardzo cienko wałkujemy.
  5. Jabłka myjemy, obieramy i bardo drobno kroimy.
  6. Wrzucamy do salaterki i dodajemy cukier i cukier waniliowy.
  7. Mieszamy.
  8. Ciasto francuskie kroimy w kwadraty, na wierzch kładziemy jabłka i sklejamy cztery rogi ciasta do siebie.
  9. Kładziemy na wysmarowaną Kasią blaszkę i z wierzchu ciastka smarujemy oliwą.