Półksiężyce kapusty gotowane z kurczakiem
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • kapusta - 1 sztuka
  • piersi z kurczaka - 1 sztuka
  • ziele angielskie - 5 sztuk
  • liść laurowy - 1 sztuka
  • sól - 3 szczypty
  • pieprz - 1 szczypta
  • zioła prowansalskie - 2 szczypty
  • Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr - 2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w mniejsze kawałki, oprószamy przyprawami i wrzucamy na dno dużego garnka. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie.
  2. Kapustę oczyszczamy z zewnętrznych liści, kroimy na pół, odkrajamy głąb a następnie kroimy kapustę w ósemki. Tak przygotowane kawałki kapusty układamy jeden obok drugiego w garnku.
  3. Wszystko zalewamy szklanką wody i dusimy pod przykryciem aż kapusta będzie miękka.