Polskie tiramisu

Składniki:

  • tłusty biały ser - 0.5 kilogramów
  • śmietanka 30% - 200 mililitrów
  • jajko - 4 sztuki
  • cukier - 17 łyżek
  • kawa rozpuszczalna - 2 łyżki
  • gorąca woda - 1 szklanka
  • biszkopty - 2 opakowania
  • rum - 50 mililitrów
  • kakao - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Poncz: woda+kawa+rum i ostudzić.
  2. Masa: zmielić ser, z żółtek i 10 łyżek cukru zrobić kogel-mogel i dodać do sera, schłodzoną śmietanę ubić, dodać do sera, białka, ubić- gdy będą sztywne, dodać 7 łyżek cukru i jeszcze krótko ubijać-połączyć delikatnie z serem.
  3. Całość jeszcze raz przemieszać.
  4. Na dnie blachy układać maczane w zimnym ponczu biszkopty. Ciastka należy dosłownie zanurzać i wyjmować, aby nie rozmiękły.
  5. Na nich ułożyć 1/2 serowej masy i posypać obficie kakao (przez siteczko). Powtórzyć przekładanie (biszkopty, masa serowa i kakao).
  6. Włożyć do lodówki na przynajmniej 5-10 h. Ciasto jest dość miękkie, ale pyszne. Może być zimnym deserem.