Pomarańczowe puree ziemniaczane
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • mączyste ziemniaki - 200 gramów
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 1 łyżka
  • marchew - 350 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 1 sztuka
  • mleko - 125 mililitrów
  • cukier - 1 szczypta
  • olej - 1.5 łyżeczek
  • woda - 2 litry

Sposób przygotowania:

  1. Obierz ziemniaki i marchew, a następnie pokrój je w kostkę. Cebulę drobno posiekaj.
  2. Zagotuj 2 litry wody. Dodaj ziemniaki, marchewkę, liść laurowy, masło oraz Przyprawę Uniwersalną Delikat Knorr. Gotuj około 20 minut pod przykryciem do miękkości. Odcedź i usuń liść laurowy.
  3. Rozgrzej olej w garnku i usmaż w nim cebulę. Następnie dodaj ugotowane ziemniaki i marchew. Dolej gorące mleko. Wszystko rozdrobnij tłuczkiem do ziemniaków.
  4. Puree ubij ponownie końcówkami miksera elektrycznego, aby było gładkie i puszyste. Podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.