POMARAŃCZOWIEC
  • 60 minut
  • Średnie

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 180 °C

Składniki:

    masa
  • cukier - 5 łyżek
  • Kostka do pieczenia Kasia - 2 sztuki
  • jajko - 3 sztuki
  • kawa rozpuszczalna - 3 łyżeczki
  • orzechy mielone - 5 łyżek
  • ciasto
  • jajko - 15 sztuk
  • pomarańcza - 3 sztuki
  • cukier - 1 szklanka
  • kakao - 3 łyżki
  • bułka tarta - 15 łyżek
  • mąka pszenna - 6 łyżek
  • proszek do pieczenia - 3 łyżki
  • orzechy mielone - 1 szklanka

Sposób przygotowania:

  1. CIASTO: POMARAŃCZE GOTOWAĆ PRZEZ 10 MINUT. ODCEDZIĆ, ZALAĆ ZIMNĄ WODĄ I ODSTAWIĆ NA CAŁĄ NOC, NASTĘPNEGO DNIA ZMIELIĆ JE W MASZYNCE DO MIĘSA.
  2. BIAŁKA Z CUKREM UBIJAĆ, DODAJĄC ŻÓŁTKA I POZOSTAŁE SKŁADNIKI. NA KOŃCU WSYPAĆ ORZECHY I POMARAŃCZE. LEKKO WYMIESZAĆ. UPIEC .MOŻNA PRZYGOTOWAĆ KAZDY Z NICH ODDZIELNIE I UPIEC 3 PLACKI JEDNAKOWE.
  3. PLACKI PIEC OK. 20-30 MIN., SPRAWDZIĆ PATYCZKIEM. PLACKI SĄ LEKKO WILGOTNE.
  4. MASA; JAJKA Z CUKREM UBIĆ NA PARZE. KASIĘ UTRZEĆ NA PULCHNĄ MASĘ, DODAJĄC PRZESTUDZONĄ MASĘ JAJECZNĄ, KAWĘ ROZPUSZCZALNĄ W 2 ŁYŻKACH WODY, ORZECHY.
  5. MASĄ PRZEŁOŻYĆ PLACKI, POLAĆ POLEWĄ CZEKOLADOWĄ