POMARAŃCZOWIEC

1


Średnie


60 min.


1 os.

Składniki
Masa:
cukier5 łyżek
Kostka do pieczenia Kasia2 sztuki
jajko3 sztuki
kawa rozpuszczalna3 łyżeczki
orzechy mielone 5 łyżek
Ciasto:
jajko15 sztuk
pomarańcza3 sztuki
cukier1 szklanka
kakao3 łyżki
bułka tarta15 łyżek
mąka pszenna6 łyżek
proszek do pieczenia3 łyżki
orzechy mielone 1 szklanka
Przygotowanie
Krok 1
CIASTO: POMARAŃCZE GOTOWAĆ PRZEZ 10 MINUT. ODCEDZIĆ, ZALAĆ ZIMNĄ WODĄ I ODSTAWIĆ NA CAŁĄ NOC, NASTĘPNEGO DNIA ZMIELIĆ JE W MASZYNCE DO MIĘSA.
Krok 2
BIAŁKA Z CUKREM UBIJAĆ, DODAJĄC ŻÓŁTKA I POZOSTAŁE SKŁADNIKI. NA KOŃCU WSYPAĆ ORZECHY I POMARAŃCZE. LEKKO WYMIESZAĆ. UPIEC .MOŻNA PRZYGOTOWAĆ KAZDY Z NICH ODDZIELNIE I UPIEC 3 PLACKI JEDNAKOWE.
Krok 3
PLACKI PIEC OK. 20-30 MIN., SPRAWDZIĆ PATYCZKIEM. PLACKI SĄ LEKKO WILGOTNE.
Krok 4
MASA; JAJKA Z CUKREM UBIĆ NA PARZE. KASIĘ UTRZEĆ NA PULCHNĄ MASĘ, DODAJĄC PRZESTUDZONĄ MASĘ JAJECZNĄ, KAWĘ ROZPUSZCZALNĄ W 2 ŁYŻKACH WODY, ORZECHY.
Krok 5
MASĄ PRZEŁOŻYĆ PLACKI, POLAĆ POLEWĄ CZEKOLADOWĄ
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl