Pomidorowe kopytka z brokułami

10


Łatwe


30 min.


6 os.

Składniki
ziemniaki, najlepiej "stare"400 gramów
mąka pszenna50 gramów
mąka ziemniaczana1 łyżka
jajko1 sztuka
dodatkowa mąka do podsypania1 garść
koncentrat pomidorowy2 łyżki
Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr1 opakowanie
śmietana 12%50 mililitrów
brokuł0.5 sztuk
Przygotowanie
Krok 1
Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut. Następnie odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę. Do wystudzonych ziemniaków dodaj jajko, koncentrat pomidorowy, obie mąki, szczyptę soli i delikatnie lecz energicznie wymieszaj, (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo).
Krok 2
Formuj w dłoniach wałki z ciasta (w razie konieczności podsyp je dodatkową mąką), pokrój w kopytka i ugotuj w lekko osolonej wodzie ok 2 minut.
Krok 3
Przygotuj kremowy sos łącząc fix Knorr ze śmietaną oraz 250 ml wody. Mieszając zagotuj sos w garnku. Brokuła, podzielonego na mniejsze różyczki sparz krótko we wrzątku. Dodaj do sosu. Gorące kopytka ułóż na talerzu i podawaj z przygotowanym sosem.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl