|
Składniki | ||
ziemniaki, najlepiej "stare" | 400 gramów | |
mąka pszenna | 50 gramów | |
mąka ziemniaczana | 1 łyżka | |
jajko | 1 sztuka | |
dodatkowa mąka do podsypania | 1 garść | |
koncentrat pomidorowy | 2 łyżki | |
Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr | 1 opakowanie | |
śmietana 12% | 50 mililitrów | |
brokuł | 0.5 sztuk |
Przygotowanie |
Krok 1 |
Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut. Następnie odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę. Do wystudzonych ziemniaków dodaj jajko, koncentrat pomidorowy, obie mąki, szczyptę soli i delikatnie lecz energicznie wymieszaj, (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo). |
Krok 2 |
Formuj w dłoniach wałki z ciasta (w razie konieczności podsyp je dodatkową mąką), pokrój w kopytka i ugotuj w lekko osolonej wodzie ok 2 minut. |
Krok 3 |
Przygotuj kremowy sos łącząc fix Knorr ze śmietaną oraz 250 ml wody. Mieszając zagotuj sos w garnku. Brokuła, podzielonego na mniejsze różyczki sparz krótko we wrzątku. Dodaj do sosu. Gorące kopytka ułóż na talerzu i podawaj z przygotowanym sosem. |
Autor: przepisy.pl |