Pomidorowe kopytka z brokułami
  • 30 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • ziemniaki, najlepiej "stare" - 400 gramów
  • mąka pszenna - 50 gramów
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • jajko - 1 sztuka
  • dodatkowa mąka do podsypania - 1 garść
  • koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
  • Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr - 1 opakowanie
  • śmietana 12% - 50 mililitrów
  • brokuł - 0.5 sztuk

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut. Następnie odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę. Do wystudzonych ziemniaków dodaj jajko, koncentrat pomidorowy, obie mąki, szczyptę soli i delikatnie lecz energicznie wymieszaj, (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo).
  2. Formuj w dłoniach wałki z ciasta (w razie konieczności podsyp je dodatkową mąką), pokrój w kopytka i ugotuj w lekko osolonej wodzie ok 2 minut.
  3. Przygotuj kremowy sos łącząc fix Knorr ze śmietaną oraz 250 ml wody. Mieszając zagotuj sos w garnku. Brokuła, podzielonego na mniejsze różyczki sparz krótko we wrzątku. Dodaj do sosu. Gorące kopytka ułóż na talerzu i podawaj z przygotowanym sosem.