Pomidorowe risotto z kurczakiem
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • pomidory w puszce - 2 sztuki
  • suszone pomidory nadziewane serkiem - 1 opakowanie
  • piersi z kurczaka - 3 sztuki
  • Ryż do risotto typu arborrio - 400 gramów
  • białe wino - 250 mililitrów
  • czerwona cebula - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • masło - 1 łyżka
  • słodka papryka - 1 łyżeczka
  • Rosół drobiowo-wołowy Knorr - 2 sztuki
  • Fix Stripsy z kurczaka z sosem BBQ Knorr - 2 sztuki
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 1 łyżka
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Piersi kurczaka oczyszczamy, kroimy w kostkę. Obtaczamy w soli, pieprzu i słodkiej papryce, łączymy z delikatem Knorr. Cebulę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Kiedy cebula się zeszkli, wrzucamy piersi kurczaka pokrojone w kostkę. Smażymy na złoty kolor. Dodajemy drobno posiekane suszone pomidory razem z serkiem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.
  2. Osobno przygotowujemy risotto - na rozgrzany tłuszcz wsypujemy ryż, smażymy przez chwilę, po czym dodajemy białe wino i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy ryż wchłonie wino, zaczynamy stopniowo dodawać bulion (przygotowany z litra wody i Rosołu drobiowo-wołowego Knorr) - tak by wszystkie składniki były przez cały czas przykryte płynem. Ryż gotujemy w ten sposób przez ok. 20 minut, po 10 minutach dodajemy pomidory z puszki.
  3. Kiedy risotto jest już gotowe odstawiamy je na kilka minut. Na zakończenie mieszamy z kurczakiem podsmażonym z suszonymi pomidorami, mini kostkami bazyliowymi oraz łyżką masła. Posypujemy startym parmezanem.