Pomidorowe śledzie z cebulką
  • 90 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • filety śledziowe - 50 dekagramów
  • cukier - 2 łyżki
  • olej - 1 szklanka
  • ocet - 4 łyżki
  • koncentrat pomidorowy - 4 łyżki
  • cebula - 30 dekagramów
  • ziele angielskie - 3 sztuki
  • liść laurowy - 1 sztuka
  • gorczyca - 6 ziaren
  • śliwki suszone (opcjonalnie) - 8 sztuk
  • Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę kroimy w półplasterki, szklimy na rozgrzanym oleju.
  2. Dodajemy cukier, chwilę smażymy, mieszając dodajemy ocet, liść laurowy, ziele angielskie, koncentrat i Przyprawę w Mini kostkach Czosnek Knorr. Dusimy kilkanaście minut, następnie zdejmujemy z ognia, dodajemy gorczycę i studzimy.
  3. Mieszamy z pokrojonymi w ćwiartki śliwkami kalifornijskimi. Pokrojone na kawałki filety układamy warstwami w słoiku, każdą z warstw przekładając cebulą.
  4. Słoiki zakręcamy, pozostawiamy w lodówce na ok. 2-3 dni.