Pomidorowe spaghetti
  • 60 minut
  • 3 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • pomidory koktajlowe - 500 gramów
  • pomidory w puszce - 1 sztuka
  • sok pomidorowy gęsty - 0.5 litrów
  • mięso mielone - 500 gramów
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • kolendra - 1 łyżka
  • imbir w proszku - 1 łyżeczka
  • sól - 2 łyżeczki
  • bazylia suszona - 1 łyżka
  • papryka ostra - 0.5 łyżeczek
  • listek świeżej bazylii - 3 sztuki
  • oliwa - 2 łyżki
  • tarty ser parmezan - 2 łyżki
  • makaron spaghetti - 200 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory koktajlowe kroimy na pół. Dodajemy pomidory z puszki i sok pomidorowy. Przyprawiamy bazylią, papryką, solą i pieprzem. Dodajemy świeżo wyciśnięty czosnek. Gotujemy na małym ogniu około godziny, aż sos zgęstnieje.
  2. Mięso mielone doprawiamy kolendrą, imbirem, pieprzem i solą. Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy, mięso smażymy rozdrabniając je na małe cząsteczki.
  3. Gotujemy makaron spaghetti.
  4. Na talerze nakładamy makaron, mięso, sos, parmezan. Dekorujemy świeżymi liśćmi bazylii.