Pomidorowy chłodnik z ogórkami

Składniki:

  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • pieprz
  • pomidory - 4 sztuki
  • sól
  • oliwa - 4 łyżki
  • bazylia - 1 łyżeczka
  • sos Tabasco - 1 łyżeczka
  • woda mineralna - 2 szklanki
  • kromki chleba razowego - 4 sztuki
  • ogórki małosolne - 4 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Obrane ze skórki pomidory pokrój w kostkę.
  2. Niedobrane ogórki pokrój również w kostkę, dodaj do pomidorów, połącz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną bazylią i oliwą.
  3. Z chleba odkrój skórkę , zalej zimną wodą i odstaw na około 10 minut.
  4. Następnie rozdrobnij na papkę i dodaj do warzyw.
  5. Wlej wodę mineralną, dopraw solą i pieprzem oraz sosem Tabasco, zamieszaj i schłodź w lodówce.