Pomidorowy gulasz z curry
  • 90 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • chude mięso wołowe - 1 kilogram
  • Fix Pikantne Bolognese z chili Knorr - 1 opakowanie
  • zielona papryka - 1 sztuka
  • szalotka - 4 sztuki
  • świeży imbir - 1 sztuka
  • woda - 500 mililitrów
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • kolendra - 1 łyżka
  • garam masala - 1 łyżka
  • Kurkuma z Indii Knorr - 1 łyżeczka
  • zielona papryczka chili - 4 sztuki
  • jogurt naturalny - 250 gramów
  • świeża kolendra - 0.5 pęczków
  • olej - 30 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej olej na dużej patelni i smaż szalotki pokrojone na cztery kawałki przez ok. 15 minut, aż będą brązowe i zmiękną.
  2. Połącz w moździerzu starty imbir, czosnek, suchą kolendrę, garam masala, kurkumę, aż utworzą gładką masę.
  3. Dodaj do cebuli otrzymaną mieszankę przypraw, pokrojoną w kawałki wołowinę i pokrojone w plasterki zielone papryczki chili.
  4. Fix Knorr wymieszaj z 500 ml wody.
  5. Teraz wlej sos na patelnię z mięsem, dokładnie wymieszaj wszystko i duś pod przykryciem przez ok. półtorej godziny, aż wołowina zmięknie.
  6. Dodaj pokrojoną w duże kawałki zieloną paprykę i kontynuuj duszenie przez kolejne 15 minut. Podawaj z łyżką naturalnego jogurtu i posyp liśćmi świeżej kolendry.