Pomidorowy turbot z warzywami

Składniki:

  • cebula - 1 sztuka
  • pomidor - 600 gramów
  • marchew - 2 sztuki
  • pieprz
  • sól
  • cukier
  • gałka muszkatołowa
  • czosnek - 2 sztuki
  • bazylia - 1 łyżka
  • sok z cytryny - 3 łyżki
  • czarne oliwki bez pestek - 100 gramów
  • filet z turbota - 400 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Filety z turbota umyj dokładnie, osusz, skrop obficie sokiem z cytryny i oprósz przyprawami. Odstaw na 1 godzinę w chłodne miejsce.
  2. Obierz marchewki i obgotuj w całości przez kilka minut w lekko osolonym wrzątku. Osącz.
  3. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj drobniutko.
  4. Podsmaż na rozgrzanym tłuszczu, dodaj obrane ze skórki, rozkrojone w ósemki pomidory i duś na małym ogniu przez 15 minut.
  5. Dopraw do smaku, dodaj pocięte w połówki oliwki i skrojoną w kosteczkę marchewkę. Wymieszaj, zagotuj .
  6. Rybę ugotuj na parze i podawaj z sosem pomidorowym.