Pomidory faszerowane mięsem
  • 60 minut
  • 5 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • pomidory - 15 sztuk
  • kostka masła - 1 sztuka
  • posiekany szczypiorek - 1 pęczek
  • śmietana 36% - 200 mililitrów
  • Esencja do duszonych mięs Knorr - 1 sztuka
  • farsz
  • wołowina - 200 gramów
  • cielęcina - 200 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • ryż - 5 łyżek
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • woda - 1 szklanka

Sposób przygotowania:

  1. Zetnij czubki pomidorom i wydrąż środki. Zmiel wołowinę i cielęcinę. Ugotuj ryż.
  2. Usmaż na patelni cebulę, jak zbrązowieje dodaj mięso. Smaż kilka minut, następnie dodaj szklankę wody oraz Esencję do duszonych mięs Knorr. Dopraw pieprzem i duś około 15 minut, do momentu, kiedy mięso będzie miękkie. Dodaj ugotowany na sypko ryż i wymieszaj.
  3. Pomidory nafaszeruj i nakryj czubkami.
  4. Następnie przełóż pomidory do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez 15 minut.
  5. Podawaj polane roztopionym masłem z kwaśną śmietaną, posypane szczypiorkiem.