Pomidory faszerowane
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • średnie pomidory - 8 sztuk
  • Przyprawa do mięs Knorr - 1 łyżka
  • Ketchup Hellmann's Pikantny - 100 mililitrów
  • mięso mielone drobiowe - 400 gramów
  • ugotowany ryż - 100 gramów
  • kajzerka - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • kromki chleba tostowego bez skórki - 2 sztuki
  • śmietana 18% - 80 mililitrów
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Zetnij wierzch pomidorów, zachowując kapelusz razem z zieloną szypułką. Pomidory wydrąż, zachowując również miąższ.
  2. Mięso mielone wymieszaj ze startą na tarce cebulą, namoczoną i odciśniętą bułką, przyprawą do mięs i ugotowanym wcześniej ryżem. Farsz umieść w wydrążonych pomidorach, przykryj je kapeluszami. Pomidory umieść w żaroodpornym naczyniu.
  3. Resztki wydrążonych pomidorów zmiksuj z Ketchupem Hellmann’s Pikantnym, Bulion na włoszczyźnie Knorr i chlebem tostowym. Powstały sos wlej do naczynia.
  4. Danie piecz przez około 30 minut w nagrzanym do 190 °C piekarniku. Podawaj ze śmietaną.