Pommes frittes

Składniki:

  • ziemniaki - 5 sztuk
  • sól - 3 szczypty
  • pieprz - 2 szczypty
  • pomidory - 3 sztuki
  • ketchup - 3 łyżki
  • przecier pomidorowy - 2 łyżeczki
  • czosnek - 1 sztuka
  • czerwona cebula - 1 sztuka
  • zioła prowansalskie - 0.5 łyżeczek
  • grzanki chleba - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Kroimy ziemniaki w małe paseczki i smażymy na głębokim oleju. Przygotowujemy sos pomidorowy którym polejemy je. Smażymy na oliwie cebule z czosnkiem, po kilku minutach dodajemy obrane pomidory które po czasie zmiękną, gdy tak się stanie dodajemy ketchupu i przecieru, można w czasie dodać trochę wody i mieszamy. Dodajemy soli i pieprzu i ziół. A na samym końcu dodajemy grzanek. Całość miksujemy (grzanki powinny być doprawione czosnkiem granulowanym, pieprzem, słodką papryką i ziołami i pieczone w piekarniku z oliwą. Odsączone frytki polewamy pomidorowym sosem który powinien być gorący, po zalaniu odczekujemy 2 min by frytki nasiąknęły sosem. Smacznego .