Porzeczkowa pokusa
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 180 - 200 °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka krupczatka - 25 dekagramów
  • mąka tortowa - 25 dekagramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka
  • jajko - 1 sztuka
  • żółtko - 2 sztuki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • śmietana 18% - 1 łyżka
  • cukier - 1 szklanka
  • porzeczki - 500 gramów
  • bułka tarta - 4 łyżki
  • cukier - 5 łyżek
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Ze składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie części.
  2. Pierwszą wyłożyć na blaszkę (prostokątną) wyłożoną pergaminem, nakłuć widelcem.
  3. Lekko rozgniecione widelcem porzeczki wyłożyć na pierwszą część ciasta, posypać 4-5 łyżkami cukru i 3-4 łyżkami bułki tartej.
  4. Przykryć drugą częścią ciasta.
  5. Wierzch posmarować białkiem i posypać cukrem waniliowym.