| |||||||||
| Składniki | ||
| Ciasto: | ||
| mąka krupczatka | 25 dekagramów | |
| mąka tortowa | 25 dekagramów | |
| Kostka do pieczenia Kasia | 1 sztuka | |
| jajko | 1 sztuka | |
| żółtko | 2 sztuki | |
| proszek do pieczenia | 1 łyżeczka | |
| śmietana 18% | 1 łyżka | |
| cukier | 1 szklanka | |
| porzeczki | 500 gramów | |
| bułka tarta | 4 łyżki | |
| cukier | 5 łyżek | |
| cukier waniliowy | 1 opakowanie |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Ze składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. |
| Krok 2 |
| Pierwszą wyłożyć na blaszkę (prostokątną) wyłożoną pergaminem, nakłuć widelcem. |
| Krok 3 |
| Lekko rozgniecione widelcem porzeczki wyłożyć na pierwszą część ciasta, posypać 4-5 łyżkami cukru i 3-4 łyżkami bułki tartej. |
| Krok 4 |
| Przykryć drugą częścią ciasta. |
| Krok 5 |
| Wierzch posmarować białkiem i posypać cukrem waniliowym. |
| Autor: Użytkownik Moje Ciasto |