Porzeczkowa pokusa

1


Łatwe


15 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
mąka krupczatka25 dekagramów
mąka tortowa25 dekagramów
Kostka do pieczenia Kasia1 sztuka
jajko1 sztuka
żółtko2 sztuki
proszek do pieczenia1 łyżeczka
śmietana 18%1 łyżka
cukier1 szklanka
porzeczki500 gramów
bułka tarta4 łyżki
cukier5 łyżek
cukier waniliowy1 opakowanie
Przygotowanie
Krok 1
Ze składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie części.
Krok 2
Pierwszą wyłożyć na blaszkę (prostokątną) wyłożoną pergaminem, nakłuć widelcem.
Krok 3
Lekko rozgniecione widelcem porzeczki wyłożyć na pierwszą część ciasta, posypać 4-5 łyżkami cukru i 3-4 łyżkami bułki tartej.
Krok 4
Przykryć drugą częścią ciasta.
Krok 5
Wierzch posmarować białkiem i posypać cukrem waniliowym.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl