Porzeczkowa pychotka

0


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Kostka do pieczenia Kasia1 sztuka
cukier puder0.75 szklanek
proszek do pieczenia2 łyżeczki
mąka pszenna500 gramów
posiekane orzechy włoskie1 szklanka
jajka4 sztuki
cukier3 łyżki
bułka tarta2 łyżki
kakao2 łyżki
czarna porzeczka.500 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Dodać pokrojoną w kostkę Kasię, posiekać nożem. Dodać przesiany cukier puder, wymieszać. Zrobić wgłębienie i dorzucić żółtka, posiekać. Zagnieść rękoma gładkie, miękkie ciasto.
Krok 2
Podzielić je na 3 równe części formując kule. Do jednej dodać kakao i zagnieść. Kulki owinąć w folię spożywczą. Jedną białą kulkę włożyć do lodówki, pozostałe kulki do zamrażalnika na około 1 godzinę.
Krok 3
Formę (zrobiłam w formie 25x35 cm) wysmarować Kasią i wyłożyć papierem do pieczenia. Białym ciastem z lodówki wylepić dno formy (lub rozwałkować i przełożyć do blaszki).
Krok 4
Posypać bułką tartą, wyłożyć owoce. Na owoce zetrzeć na dużych oczkach tarki ciemne ciasto.
Krok 5
Posypać je orzechami.
Krok 6
Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec cukier i wyłożyć na orzechy.
Krok 7
Na pianę zetrzeć pozostałe jasne ciasto.
Krok 8
Piec 35-45 minut w temperaturze 180 stopni C. Smacznego :)
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl