Postna pieczarkowa na Wigilię
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • pieczarki - 0.5 kilogramów
  • marchew - 2 sztuki
  • pietruszka - 1 sztuka
  • seler - 10 dekagramów
  • por - 0.3 sztuk
  • cebula - 1 sztuka
  • olej - 2 łyżki
  • masło - 1 łyżka
  • kwaśna śmietana - 0.5 szklanek
  • pieprz mielony - 1 szczypta
  • woda - 4 szklanki
  • ziemniaki ugotowane w mundurkach ( lub odpowiednio makaronu ) - 4 sztuki
  • mąka - 2 łyżki
  • pietruszka gałązka - 2 sztuki
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1.5 sztuk
  • Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr - 1 sztuka
  • Delikat przyprawa w  płynie Knorr - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa obrać i umyć . Zalać wodą i gotować 20 minut razem z kostką bulionową .Wyjąć a wywar przecedzić .
  2. Pieczarki umyć , osuszyć i pokroić w grube plasterki .Usmażyć na rumiano na oleju dodając masło.
  3. Do wywaru wrzucić pieczarki i gotować 10 minut .
  4. Mąkę rozrobić w 1/3 szklanki zimnej wody i wlać do zupy - zagotować .
  5. Kwaśną śmietanę roztrzepać dokładnie z odrobiną gorącej zupy i wlać do garnka . Nie gotować .Posypać rozkruszoną mini kostką Pietruszka .
  6. Doprawić zupę do smaku pieprzem , Delikatem w płynie .
  7. Podawać z pokrojonymi w plastry ziemniakami gotowanymi w mundurkach ( obranymi wcześniej ) lub z makaronem ( kształt wg upodobania ) .Udekorować listkami natki pietruszki.
  8. Zup które podaje się na Wigilię jest wiele . Barszcz czerwony z uszkami , barszcz czerwony z krokiecikami , grzybowa z makaronem , rybna , migdałowa .Część mojej rodziny robi zupę pieczarkową - myślę , ze nie tylko oni .