Przygotowanie |
Krok 1 |
Warzywa obrać i umyć . Zalać wodą i gotować 20 minut razem z kostką bulionową .Wyjąć a wywar przecedzić . |
Krok 2 |
Pieczarki umyć , osuszyć i pokroić w grube plasterki .Usmażyć na rumiano na oleju dodając masło. |
Krok 3 |
Do wywaru wrzucić pieczarki i gotować 10 minut . |
Krok 4 |
Mąkę rozrobić w 1/3 szklanki zimnej wody i wlać do zupy - zagotować . |
Krok 5 |
Kwaśną śmietanę roztrzepać dokładnie z odrobiną gorącej zupy i wlać do garnka . Nie gotować .Posypać rozkruszoną mini kostką Pietruszka . |
Krok 6 |
Doprawić zupę do smaku pieprzem , Delikatem w płynie . |
Krok 7 |
Podawać z pokrojonymi w plastry ziemniakami gotowanymi w mundurkach ( obranymi wcześniej ) lub z makaronem ( kształt wg upodobania ) .Udekorować listkami natki pietruszki. |
Krok 8 |
Zup które podaje się na Wigilię jest wiele . Barszcz czerwony z uszkami , barszcz czerwony z krokiecikami , grzybowa z makaronem , rybna , migdałowa .Część mojej rodziny robi zupę pieczarkową - myślę , ze nie tylko oni . |