Postna pieczarkowa na Wigilię

3


Łatwe


45 min.


4 os.

Składniki
pieczarki0.5 kilogramów
marchew2 sztuki
pietruszka1 sztuka
seler10 dekagramów
por0.3 sztuk
cebula1 sztuka
olej2 łyżki
masło1 łyżka
kwaśna śmietana0.5 szklanek
pieprz mielony1 szczypta
woda4 szklanki
ziemniaki ugotowane w mundurkach ( lub odpowiednio makaronu )4 sztuki
mąka2 łyżki
pietruszka gałązka2 sztuki
Bulion warzywny Knorr1.5 sztuk
Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr1 sztuka
Delikat przyprawa w  płynie Knorr1 szczypta
Przygotowanie
Krok 1
Warzywa obrać i umyć . Zalać wodą i gotować 20 minut razem z kostką bulionową .Wyjąć a wywar przecedzić .
Krok 2
Pieczarki umyć , osuszyć i pokroić w grube plasterki .Usmażyć na rumiano na oleju dodając masło.
Krok 3
Do wywaru wrzucić pieczarki i gotować 10 minut .
Krok 4
Mąkę rozrobić w 1/3 szklanki zimnej wody i wlać do zupy - zagotować .
Krok 5
Kwaśną śmietanę roztrzepać dokładnie z odrobiną gorącej zupy i wlać do garnka . Nie gotować .Posypać rozkruszoną mini kostką Pietruszka .
Krok 6
Doprawić zupę do smaku pieprzem , Delikatem w płynie .
Krok 7
Podawać z pokrojonymi w plastry ziemniakami gotowanymi w mundurkach ( obranymi wcześniej ) lub z makaronem ( kształt wg upodobania ) .Udekorować listkami natki pietruszki.
Krok 8
Zup które podaje się na Wigilię jest wiele . Barszcz czerwony z uszkami , barszcz czerwony z krokiecikami , grzybowa z makaronem , rybna , migdałowa .Część mojej rodziny robi zupę pieczarkową - myślę , ze nie tylko oni .
Autor: Grażyna MolakPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl