| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Warzywa obrać i umyć . Zalać wodą i gotować 20 minut razem z kostką bulionową .Wyjąć a wywar przecedzić . |
| Krok 2 |
| Pieczarki umyć , osuszyć i pokroić w grube plasterki .Usmażyć na rumiano na oleju dodając masło. |
| Krok 3 |
| Do wywaru wrzucić pieczarki i gotować 10 minut . |
| Krok 4 |
| Mąkę rozrobić w 1/3 szklanki zimnej wody i wlać do zupy - zagotować . |
| Krok 5 |
| Kwaśną śmietanę roztrzepać dokładnie z odrobiną gorącej zupy i wlać do garnka . Nie gotować .Posypać rozkruszoną mini kostką Pietruszka . |
| Krok 6 |
| Doprawić zupę do smaku pieprzem , Delikatem w płynie . |
| Krok 7 |
| Podawać z pokrojonymi w plastry ziemniakami gotowanymi w mundurkach ( obranymi wcześniej ) lub z makaronem ( kształt wg upodobania ) .Udekorować listkami natki pietruszki. |
| Krok 8 |
| Zup które podaje się na Wigilię jest wiele . Barszcz czerwony z uszkami , barszcz czerwony z krokiecikami , grzybowa z makaronem , rybna , migdałowa .Część mojej rodziny robi zupę pieczarkową - myślę , ze nie tylko oni . |