Poszarpańce
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • pierś z kurczaka - 2 sztuki
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka
  • groszek z puszki - 0.5 opakowań
  • szczypiorek - 1 łyżka
  • różyczki brokułów - 3 sztuki
  • marchewka pokrojona w kostkę - 2 sztuki
  • Majonez Hellmann's Oryginalny - 3 łyżki
  • olej do smażenia - 10 łyżek
  • czerwona papryka - 1 sztuka
  • mąka pszenna - 2 łyżki
  • jajko - 2 sztuki
  • cebula - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w niewielką kostkę. Bulion na włoszczyźnie Knorr wymieszać z piersią, odstawić.
  2. Groszek odsączyć. Brokuły ugotować na pół twardo i drobniej pokroić. Marchewkę pokroić w małą kosteczkę, szczypiorek posiekać. Cebulę pokroić w kostkę. Paprykę kroimy w kostkę.
  3. Warzywa mieszamy z piersią z kurczaka. Dodajemy majonez, jajka, mąkę, pieprz. Dokładnie mieszamy. W razie potrzeby podsypujemy więcej mąki - kotlety muszą być ściślejsze.
  4. Kotlety kładziemy sporą łyżką na olej. Smażymy na oleju na złoty kolor.