Potrawka z cielęciny, kasza jęczmienna, buraczki jabłkiem, sałata z sosem winegret

6


Średnie


60 min.


4 os.

Składniki
cielęcina sznyclówka400 gramów
marchew2 sztuki
duży korzeń pietruszki1 sztuka
mały seler korzeniowy1 sztuka
mąka20 gramów
kasza jęczmienna pęczak / wiejska180 gramów
Flora ProActiv8 łyżeczek
burak czerwony4 sztuki
średnie jabłko1 sztuka
sok cytrynowy2 łyżki
natka pietruszki1 pęczek
mała główka sałaty karbowanej / rzymskiej1 sztuka
olej rzepakowy 1.5 łyżek
Przygotowanie
Krok 1
Umyj cielęcinę, pokrój na plastry i włóż do naczynia z niewielką ilością wrzącej wody. Przykryj przykrywką i duś do chwili, aż mięso będzie prawie miękkie. Warzywa umyj, pokrój w plastry, a następnie dodaj do duszonego mięsa.
Krok 2
Sporządź zaprawkę z mąki, 200 ml wody i pieprzu, po czym wlej do mięsa z warzywami, delikatnie mieszając.
Krok 3
Następnie dodaj 4 łyżeczki margaryny Flora ProActiv, delikatnie wymieszaj i chwilę jeszcze duś, aby wydobyć smak potrawki.
Krok 4
Kaszę ugotuj al dente, dodaj do niej pozostałe 4 łyżeczki margaryny Flora ProActiv i wymieszaj.
Krok 5
Buraki ugotuj, a po wyjęciu z wody ostudź, obierz ze skórki i zetrzyj na wiórki (na tarce z dużymi oczkami).
Krok 6
Jabłko umyj, obierz ze skórki i także zetrzyj na wiórki (na tarce z dużymi oczkami). Połącz starte warzywa, dodaj sok z cytryny i olej, a następnie wymieszaj. Surówkę należy podawać na zimno, posypaną zieloną natką pietruszki. Podawaj z sałatą.
Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-MiroszPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl