Potrawka z cielęciny, kasza jęczmienna, buraczki jabłkiem, sałata z sosem winegret
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • cielęcina sznyclówka - 400 gramów
  • marchew - 2 sztuki
  • duży korzeń pietruszki - 1 sztuka
  • mały seler korzeniowy - 1 sztuka
  • mąka - 20 gramów
  • kasza jęczmienna pęczak / wiejska - 180 gramów
  • Flora ProActiv - 8 łyżeczek
  • burak czerwony - 4 sztuki
  • średnie jabłko - 1 sztuka
  • sok cytrynowy - 2 łyżki
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • mała główka sałaty karbowanej / rzymskiej - 1 sztuka
  • olej rzepakowy - 1.5 łyżek

Sposób przygotowania:

  1. Umyj cielęcinę, pokrój na plastry i włóż do naczynia z niewielką ilością wrzącej wody. Przykryj przykrywką i duś do chwili, aż mięso będzie prawie miękkie. Warzywa umyj, pokrój w plastry, a następnie dodaj do duszonego mięsa.
  2. Sporządź zaprawkę z mąki, 200 ml wody i pieprzu, po czym wlej do mięsa z warzywami, delikatnie mieszając.
  3. Następnie dodaj 4 łyżeczki margaryny Flora ProActiv, delikatnie wymieszaj i chwilę jeszcze duś, aby wydobyć smak potrawki.
  4. Kaszę ugotuj al dente, dodaj do niej pozostałe 4 łyżeczki margaryny Flora ProActiv i wymieszaj.
  5. Buraki ugotuj, a po wyjęciu z wody ostudź, obierz ze skórki i zetrzyj na wiórki (na tarce z dużymi oczkami).
  6. Jabłko umyj, obierz ze skórki i także zetrzyj na wiórki (na tarce z dużymi oczkami). Połącz starte warzywa, dodaj sok z cytryny i olej, a następnie wymieszaj. Surówkę należy podawać na zimno, posypaną zieloną natką pietruszki. Podawaj z sałatą.