Potrawka z grzybowo-ogorkowa
  • 60 minut
  • 3 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • piersi z kurczaka - 1 sztuka
  • pieczarki - 100 gramów
  • ogorki kiszone - 4 sztuki
  • cebula - 1 sztuka
  • makaron kokardki - 150 gramów
  • natka pietruszki - 1 łyżka
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • kwaśna smietana - 2 łyżki
  • tymianek - 2 sztuki
  • Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr - 1 sztuka
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokroić w kostkę. Cebule drobno. Pieczarki i ogórki w kostkę. Na patelnie wlać oliwę , dodać mięso i obsmażyć mięso, dodać cebule, zeszklić. Dodać pieczarki, posiekany ząbek czosnku, do smaku pieprz, przyprawę delikat. zalać wszystko bulionem.
  2. Do 300ml gorącej wody dodać kostkę grzybowa, rozpuścić. Wlać całość na patelnie do mięsa i grzybów. Dodać tymianek, natek pietruszki. Przykryć i gotować ok 15 minut.
  3. W osolonej wodzie ugotować makaron. Odcedzić, odstawić.
  4. Do sosu dodać pokrojone ogórki oraz śmietanę. Wymieszać, podgrzać razem 2 minuty. Wlać na talerze razem z makaronem.