Potrawka z kurczaka z grzybami
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • filet z kurczaka - 400 gramów
  • boczek wędzony - 80 gramów
  • Rosół z kury Knorr - 1 sztuka
  • Suszone podgrzybki i borowiki namoczone wcześniej - 120 gramów
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • cebula szalotka - 4 sztuki
  • zielony groszek mrożony - 60 gramów
  • bulion - 500 mililitrów
  • kwaśna śmietana - 2 łyżki
  • liście świeżego tymianku - 5 sztuk
  • mąka - 1 łyżka
  • olej - 80 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokrój w kostkę (2 centymetry na 2 centymetry), podobnie boczek, szalotkę w piórka, czosnek posiekaj, a namoczone grzyby pokrój w paseczki.
  2. W rondlu rozgrzej olej. Smaż najpierw mięso, obtoczone w mące, i jak nabierze rumianego koloru, dodaj cebulę, czosnek oraz boczek.
  3. Po chwili smażenia wlej bulion i dodaj suszone grzyby.
  4. Dodaj kostkę Rosół z kury Knorr, która wzbogaci smak całego dania. Całość duś około 5 minut.
  5. Jak potrawka lekko zgęstnieje i mięso będzie miękkie dodaj groszek oraz listki świeżego tymianku. Całość ponownie zagotuj. Podawaj z łyżką kwaśnej śmietany na wierzchu.