Potrawka z perliczki z winogronami, borowikami i kasztanami

Składniki:

  • perliczka
  • 200 g gęstego jogurtu bałkańskiego
  • mała kiść białych winogron bez pestek (tzw. rodzynkowych)
  • 200 g gęstej śmietany 36%
  • 100 ml białego wina
  • 1 kg kurek (mogą być borowiki, a jeszcze lepiej smardze)
  • 100 ml armaniaku lub brandy
  • 500 g kasztanów (ja kupuje już upieczone, pakowane próżniowo)
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 4 szalotki pokrojone w piórka
  • 12 plasterków boczku parzonego pokrojonego w kosteczkę
  • whisky
  • 3 łyżki oliwy extra virgine (ew. plus łyżka masła)
  • 2 łyżki mąki
  • 1 mini kostka przyprawowa Czosnek Knorr - 1 sztuka
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. No dobrze, powiecie, ale skąd w osiedlowym sklepie wziąć perliczkę? Nie bądźcie tacy dokładni, w przepisie ważny jest sos, można przyrządzić w nim choćby kurczaka. Ale perliczka jest faktycznie the best - krucha, delikatna, smakowita. Może warto poszukać?
  2. Każdą perliczkę rozdziel na 4 części jak kurczaka. Odetnij końcówki skrzydełek i zdejmij skórę. Natrzyj solą i pieprzem, oprósz mąką. Do dużego podłużnego garnka wlej 2 łyżki oliwy (możesz dodać łyżkę masła). Usmaż mięso na rumiano, potem wlej whisky i podpal. Zgaś płomień, mięso przełóż na talerz wraz z wytworzonym sosem, a do garnka wlej resztę oliwy, wysmaż boczek i zeszklij szalotki i czosnek. Dodaj kasztany, wlej armaniak i znów podpal. Gdy płomień zgaśnie włóż do garnka kurki, wlej wino i śmietanę. Zagotuj, włóż porcje perliczki wraz z sosem, który zebrał się na talerzu. Przypraw do smaku solą i pieprzem, przykryj i duś na małym ogniu ok. 20 minut. Jeśli uznasz, że sos jest za gęsty, wlej nieco wody. Włóż winogrona, duś jeszcze 10-20 minut - chodzi o to, aby grzybki w sosie nie były surowe. Po zdjęciu potrawy z ognia, dodaj jogurt i rozkruszoną mini kostkę czosnkową, a jeśli trzeba, jeszcze raz przypraw do smaku.